Да си „премерим“ списъците

14:00, 17 фев 22 / Политика 25 1785 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Войната между управляващи и опозиция навлезе в нова фаза – битката на списъците. Двете армии са строени една срещу друга и развяват като знамена листа с имена и медийни публикации.

Между тях стои главният прокурор, който хем е част от единия списък, хем трябва да провери дали някой от имената има общо с корупцията. Той е нещо средно между арбитър и жури в конкурс за таланти и трябва да реши „кой е по-по-най“.

Кирил Петков и списъкът 19+1

Битката на списъците е част от борбата, която Иван Гешев и новата власт водят помежду си. Първият списък дойде от премиера Кирил Петков в отговор на „любезната покана на прокуратурата“ да даде имена и доказателства на хора, свързани с корупцията у нас. Това бе отговорът на главния прокурор на твърденията на новите управляващи, че прокуратурата бездейства срещу престъпленията по висшите етажи на властта.

Така се появи списъкът „19 + 1“ или т. нар. 20 души, които според премиера са в основата на корупцията у нас. Пълният списък все още не е ясен, но към момента знаем, че в него фигурират Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владислав Горанов, Христофорос Аманатидис-Таки, Младен Михалев-Маджо, Петьо Петров-Пепи Еврото, Румен Гайтански-Вълка. Иван Гешев също е в кюпа, макар и неофициално, обяви самият Петков.

Доказателствата, които премиерът приложи са медийни публикации от различни разследвания, които реално всеки (дори главният прокурор) може да намери на един клик разстояние в интернет. Спорен момент е защо министър-председателят не се обърна за помощ от службите, с които иначе всяка седмица си говори…

Борисов и Горанов – синхронно вадене на списъци

На хората от списъка на Петков терминът „вестникарски изрезки“ им дойде дюшеш – нарекоха доказателствата на Петков за несериозни и показаха на практика, че и те могат да работят с Google.

Първо бившият премиер Бойко Борисов (с помощта на младежите в ГЕРБ) обяви, че в неговия списък фигурират имената на финансовия министър Асен Василев и на военния министър Стефан Янев. Подробности кой за какви заслуги присъства не станаха ясни. Лидерът на ГЕРБ дори сравни управлението на новия кабинет с режима след 1944 г., когато „по списък са избивали цвета на нацията“.

Дали наистина Борисов смята, че той и останалите в „списъка Петков“ са част от съвременния „цвят на нацията“? Вероятно – може би и затова прокуратурата не смее да посегне към тях…

Малко след това бившият финансов министър Владислав Горанов също започна да приглася на бившия си шеф с критиките към управляващите. Според него целия този шум отклонявал общественото внимание от кризите, които ни заливат. Самият той също имал списък с имена и там… о, какво съвпадение също присъства Асен Василев, а компания му прави премиерът Кирил Петков. Зачестилите медийни изяви и обяснения на Горанов обаче по-скоро говорят за безпокойство, отколкото за надсмешка.

Николай Бареков – (с)Писък пореден

Доказателството, че със своя списък Кирил Петков е „разбутал кошера“ дойде вчера, когато за пореден път бе активирано „оръжието Бареков“. „Екс успешният“ политик точно сега се сети, че някога е бил журналист и реши като такъв да предостави и той класация „Топ 20“ на корумпираните в България.

Неговия списък няма нито едно съвпадение с този на премиера, но има общо с тези на Борисов и Горанов. За сметка на това Кирил Петков оглавява личната му класация за корупция. Компания му правят още Асен Василев, Лена Бориславова, Иво Прокопиев, Иван Костов, Цветан Василев, Христо Иванов, Корнелия Нинова, Пламен Узунов, както и целите борове на ДКК и ББР… и не само. Доказателствата на Бареков също идват от медии, но не от „ презряния кръг Капитал“, а от стожерите на родната журналистика – Пик, Афера, собственият му „Антикорупционен фронт“, който почти дублира името на фондацията, създала разследването за „Осемте джуджета“, и сдружение „Будните българи“.

Появата на Бареков на сцената никога не е случайна. Той удобно вдига топката на прокуратурата и дава повод на Гешев и компания да погнат новата власт.  Срещу промяната се активизира подмяната. Един списък се замества с друг. Какафония и надвикване – така действа статуквото, което прави всичко възможно да не бъде изчегъртано. Въпросът е дали новите управляващи ще устоят.

На ход е Иван Гешев – да видим кой списък ще прочете внимателно и къде ще открие съмнения з престъпления. Имате ли вече предположения?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Златко 17:36, 18 фев 22

И в двата списъка има много хора, които не трябва да бъдат на свобода, а в затвора, като например: Иво Прокопиев, Делян Пеевски, Васил Божков, Цветан Василев и други подобни престъпници!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама