Напрежение вляво: Още оставки в БСП

14:59, 17 фев 22 / Политика 25 1691 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След близо два месеца след изключването на Кирил Добрев от БСП, оставките в левицата не стихват. Този път под заплаха остава постът на председателят на Градския съвет в София Калоян Паргов. А причината - участието на общински съветници от БСП-София в сделката за уличното осветление в София, за която общинският съветник Борис Бонев алармира преди седмици. 

Източват ли се милиони от осветлението на София?

Именно затова вчера на официалния сайт на левицата обявиха, че социалисти от градската организация на БСП-София са събрали подписка с призив Националният съвет на БСП да наложи наказание на Паргов.

Малко по-късно обаче от БСП-София изпратиха опровержение, в което изтъкват, че не са разглеждали и приемали тази позиция. Според тях изпратената информация е „подвеждаща и невярна“. Калоян Паргов също коментира пред „Darik News“, че не е взимано подобно решение за него

След това той обяви във Facebook, че ще поиска официално доверие от Градския съвет на организацията на 19 март. „Официално ще поискам вот на доверие от делегатите на районните организации в София. Така е най-справедливо“, написа той. 

По неофициална информация в медиите се спряга Иван Таков - един от заместниците на Паргов в момента, който отговаря за партийната дейност, за председател на столичните социалисти.

И Антон Кутев напуска ръководството на БСП

Напрежението в левицата обаче не стихва и днес още един от критиците на настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова обяви, че напуска ръководството на социалистическата партия. Това е говорителят на последните две служебни правителства на президента Румен Радев Антон Кутев. В пост във Facebook той аргументира причините си, като подчерта, че все пак ще остане член на столетницата. „След близо две десетилетия, в които бях избиран в този изключително важен за мен обществен орган, днес, поради задълбочаващите се политически различия с тясното политическо ръководство на партията, се налага да го напусна. Поводът за това тежко за мен решение е, че не искам да участвам нито в разразилите се персонални чистки в партията, нито в профанизирането на лявата идеология, на които ставаме свидетели през последните години“, отбелязва Кутев.

„Имам различия, които са идеологически, политически, кадрови и не на последно място, смятам, че модерните политически технологии са ключови за успеха на всяка политическа формация, а ръководството на БСП с всяка следваща своя стъпка се отдалечава от модерността“, пише още той, без да назовава конкретни примери.

Оставам редови член на БСП с упоритата и наивна надежда, че оттласкването от дъното е възможно, макар да съм напълно убеден, че това не може да се случи в този ръководен състав на БСП“, завършва Антон Кутев.

Хвърлената ръкавица означава дуел, не бягство, другарке

Припомняме, че именно Паргов и Кутев са сред основните критици на Корнелия Нинова и остро я разкритикуваха, когато в края на миналата година се разбра, че ръководството на БСП изключва Кирил Добрев от партията. Тогава Кутев предрече разпад на партията, а ден преди това софийската организация излезе с позиция, в която се казва, че не се приема изключването на който и да е социалист заради мнението или позицията му, защото „това нарушава изконния принцип на политически плурализъм“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама