Бюджетната комисия одобри ръст на пенсиите и осигурителния праг

19:55, 17 фев 22 / Политика 25 1969 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Минималната пенсия ще се осъвремени с всички останали от 1 юли и ще се увеличи от сегашните 370 лв. на 392.57 лв., реши бюджетната комисия при гласуването на второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г. 

Въпреки негодуванието на ИТ сектора максималният осигурителен доход все пак ще бъде увеличен от 3000 лв. на 3400 лв. от 1 април, реши още комисията. „Като компромис обаче най-вероятно с актуализацията на бюджета през лятото ще се предложи нова формула на определянето на максимума, така че хората с високи доходи да имат предвидимост при плащането на осигуровките, а не да се стига до резки покачвания през няколко години, в зависимост от политическия цикъл“, обясни Георги Ганев от „Демократична България“, цитиран от „Мediapool“

По думите му вече се обсъждат около 40 формули за определянето на прага. „Именно практиката осигуровките да се вдигат скокообразно и без предвидимост е истинската причина за недоволството и обидата у бранша. ИТ фирмите предпочитат прагът да беше вдигнат с по 80 лв. през всяка от последните 5 години вместо с 400 лв. накуп от 1 април“, каза депутатът от ДБ.

Красимир Вълчев от ГЕРБ предложи запазване на осигурителния доход на 3000 лв. с аргумента, че данъчната политика по принцип е неутрална, но в случая е добре държавата да демонстрира специално отношение. Причината - ИТ браншът носи много висока добавена стойност и ще е определящ за икономиката на България в информационния век. Предложението обаче не бе прието от управляващата коалиция, а „Демократична България“ е решила да се откаже от замразяването на прага.

В същото време депутатите увеличиха рязко минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се регистрирани земеделски производители. До 31 март 2022 г. те ще плащат осигуровки върху 420 лв. на месец, а от 1 април - върху 710 лв., колкото е минимумът за всички останали самоосигуряващи се лица. Мярката ще засегне между 27 000 и 31 000 стопани. 

Досега години наред финансовото министерство предлагаше изравняване на осигуровките на дребните фермери с тези на всички останали, но по предложение на депутати (най-вече от ДПС) текстът винаги отпадаше и осигурителният праг оставаше значително по-нисък.

Очакванията са, че рязкото покачване на осигуровките за тази група работещи ще доведе до отлив от регистрация и преминаване към сивия сектор. Финансовият министър Асен Василев обяви, че като компенсаторна мярка въпросните регистрирани земеделски стопани ще получат еднократна помощ от държавата в размер на 1000 лв.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама