Бюрото за контрол: През 2020 г. е имало подслушвания, но законни 

12:40, 18 фев 22 / Политика 25 1619 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

През 2020 г. не е имало незаконни подслушвания, сочи докладът на Бюрото за контрол на СРС-тата, който беше приет вчера от парламентарната комисия за контрол на службите.

Стана ясно, че през 2020 г. са издадени 5 003 разрешителни за използване на специални разузнавателни средства. Сигналите за незаконно подслушване, постъпили в бюрото, са 45. Най-много заявления за СРС-та са подадени от Специализираната прокуратура за разследване на организирани престъпни групи. Съответно най-много разрешения за прилагане е издал Специализираният наказателен съд.

В доклада е описано, че исканията и разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства са намалели в сравнение с предишни години. Намалели са и отказите, но е отбелязано, че контролът е станал по-ефективен, а заявителите - по-прецизни.

Част от отчета на службите премина при закрити врата, тъй като част от информацията в доклада е класифицирана.

Бюрото за контрол на СРС-тата обаче съобщи преди близо месец, че през 2021 година е установено незаконно подслушване на седем души, без да се назовават имена.

Подслушвали ли са спецслужбите политици?

Припомняме, че миналата година съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов обяви, че по време на протестите през 2020 г. е имало масово подслушване на граждани, а преди изборите през април 2021 година - и на политици. Прокуратурата започна проверка, но не откри нарушения при използването на СРС-та. Обявено бе, че Специализираната прокуратура е получила разрешение за използването им, заради разследване на организирана престъпна група, която целяла преврат. Обвиняем по него е бил хазаратният бос Васил Божков. 

Манолова със сигнали до МВР: Незаконно сме подслушвани и заплашиха с убийство наш кмет

Всеки със свой прочит

От ГЕРБ още вчера заявиха, че по този начин се е спукал балонът, че през 2020 г. е имало масово подслушване на политици, журналисти и протестиращи. „Приключва митът за незаконните подслушвания през 2020 г. на всички протестиращи граждани, политици и журналисти“, изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Другите политически партии контрираха и заявиха, че подслушването е било узаконено по архаичен текст от закона. „Да, наистина може да са били законни СРС-тата, но те бяха разрешени в голямата си част специално за протестите от председателите на Специализираните съдилища“, отбеляза народният представител от ИТН Николай Радулов, цитиран от БНТ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира днес темата: „Месеци наред се размахваха листчета, създаваше се масова психоза, че са се извършвали безобразия. В резултат на което ние загубихме процент на изборите“, посочи Борисов, цитиран от „Мediapool“.

В една правова държава има два вида подслушване – законно и незаконно. Когато е законно, от там нататък институциите, които са го искали, си носят своята отговорност. Затова има и Бюро за контрол, което вчера се е произнесло“, заяви той, като коментира, че това била поредната опровергана лъжа. 

Хаджигенов: Над 3 000 души са подслушвани след незаконно разрешение

Адвокат Николай Хаджигенов, който бе начело на Временната комисия в 45-ото Народно събрание, която се занимаваше с разнищването на обстоятелствата около подслушването и побоя на протестиращи, обяви за лъжи заключенията на Бюрото. Той подчерта пред Нова телевизия, че над 3 000 души са подслушвани след незаконно дадено разрешение. 

„Оказва се, че целият ресурс на МВР е работил по този казус. Иван Гешев също е замесен в това незаконно дадено разрешение“, добави той. След отстраняването на главния прокурор от поста ще има разследване по случая и повдигане на обвинения, категоричен е Хаджигенов.

„Въпросът е кога Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства лъже. Миналата година обяви, че има два незаконно послушвани - Настимир Ананиев и Тихомир Василев, както и че има данни за още няколко човека. Месеци по-късно те обявяват, че такива няма. Кога са излъгали - сега или тогава“, попита той и добави, че са установени 928 подслушвания сред протестиращите. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама