Римско гробище на 2000 години откриха в ивицата Газа

17:05, 20 фев 22 / Любопитно 25 1765 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Строителни работници откриха римско гробище на 2000 години по крайбрежието на северната част на ивицата Газа.

В нея има най-малко 20 богато украсени гроба. От местното Министерство на туризма и антиките определиха находката като най-важното откритие, направено в района от едно десетилетие.

Величественият Перперикон оживява в нова книга

Екипът от археолози очаква да има общо 80 гроба в рамките на гробището, което заема около 50 квадратни метра. Отворени са само само два, като единият съдържа останки от скелет и няколко глинени делви, предаде „Ройтерс“, цитиран от bTV

Заради формата и относително богатата украса се смята, че вероятно са принадлежали на „високопоставени хора“ от Римската империя през първи век, обясни Джамал Абу Рида от Министерството на туризма и антиките на Газа.

Газа е богата на антики, тъй като районът е бил важно търговско място за много цивилизации - от древните египтяни и филистимци, описани в Библията, през Римската империя и кръстоносните походи.

Руините, намерени там, включват останките от обсада от войските на Александър Велики, както и от монголско нашествие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама