„Песента е послание към Ердоган“: Таркан с нов хит

15:25, 18 фев 22 / Любопитно 25 2957 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Новата песен на една от най-известните поп звезди на Турция за край на страданието се разпространява бурно в икономически пострадалата страна. Опозиционните партии бързо възприеха песента като призив за сплотяване, използвайки текста ѝ в Twitter, за да намекнат, че краят на управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган е близо.

Песента „Geccek“ („Ще мине“) на суперзвездата Таркан стана популярна в социалните мрежи малко след пускането ѝ в YouTube в 18:00 ч. по Гринуич в четвъртък. До 10:30 ч. в петък тя достигна над четири милиона гледания.

Текстът на песента въздейства в момент на тежки икономически проблеми в Турция, където инфлацията е достигнала почти 50%, а липсата на оптимизъм преследва най-вече младите хора.

Проучванията сочат, че Ердоган, който е на власт от 2003 г., е изправен пред сериозно предизвикателство за изборите следващата година, тъй като гневът срещу управляващата му партия нараства.

„Всичко си има край“, уверява в новия си хит композиторът на нашумялата през 1997 г. песен „Kiss Kiss“. „Това страдание също ще свърши“.

Някои наблюдатели видяха в песента политическо послание, въпреки че в текста ѝ не се споменава Ердоган. Политици от основната опозиционна партия CHP бързо се включиха в Twitter, за да споделят текста на песента. „Ще си отиде така, както е дошъл“, написа остро в Тwitter говорителят на партията Фаик Йозтрак.

Мерал Акшенер, лидер на дясната опозиционна Партия на доброто, заяви, че песента е послание към правителството на Ердоган, че му остава съвсем малко време като лидер.

Таркан заяви, че състоянието на света през изминалата година го е довело до отчаяние, особено унищожаването на околната среда и пандемията от ковид. „Исках да напиша песен, която... може би ще ни утеши, ще повдигне духа ни или ще ни даде надежда“, каза той в YouTube.

Роденият в Германия 49-годишен Таркан редовно коментира социални и екологични проблеми. През 2009 г. той организира кампания за спиране на строителството на спорен язовир в Югоизточна Турция с песен, наречена „Събуди се“, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама