Наука се прави по-успешно извън БАН?

17:39, 18 фев 22 25 1874 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Работещите в Националния институт за метеорология и хидрология смятат, че прехвърлянето им от МОН към МОСВ е наказателна акция срещу тях заради това, че са напуснали БАН и доказали, че приложна наука много по-успешно може да се прави извън академията, отколкото в нея.

„През август 2018 година на среща между хората от НИМХ с ръководството на БАН академик Юхновски ни предупреди ясно и недвусмислено, че ако излезем от БАН, до три години ще станем дирекция в някое министерство. В същия дух имаше и други изказвания от страна на БАН, които се притесниха, че ако излезем и съществуваме успешно, можем да бъдем последвани от други институти. Факт е, че през последните три години НИМХ не само, че успя да се изправи на крака, но и тръгна напред“, заяви на пресконференция директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

НИМХ прекрати протеста си: Прогнозите ще бъдат възстановени

Според него аргументацията на министър Николай Денков за прехвърлянето на НИМХ към МОСВ е несъстоятелна. „За нас основната причината за тази активност, при положение че самият министър признава, че НИМХ работи добре, е да бъдем ликвидирани като научна организация. Това вече е значима корелация със заканите отпреди три години. Колегите запазват готовността си за протести“, заяви проф. Брънзов, цитиран от offnews.bg.

Той е категоричен, че НИМХ е доказал, че приложна наука може да се прави много по-успешно извън БАН, отколкото в нея.   

Брънзов добави, че до момента не са срещнали разбиране от държавното ръководство за проблемите си. „Категорично не приемаме, че протестът ни е манипулиран и политически ангажиран“, добави ръководителят на НИМХ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама