Бум на българско гражданство за македонци

11:58, 19 фев 22 25 1914 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

През последните три години рязко се е увеличил броят на македонците, които са станали български граждани. Това става ясно от справка на Министерството на правосъдието за БГНЕС.

Дори в годините, когато светът беше затворен от пандемията от коронавирус -  2020 и 2021 г., броят на македонците получили българско гражданство е в пъти по-голям от този от предишните години. Само през 2020 г. техният брой е над 9 хиляди души, а през 2021 г. е 7692 или близо половината от всички получили българско гражданство през тази година 15 167 души.

Приемаме двойно повече студенти от Северна Македония

За сравнение в периода 2013-2019 г. между 1867 и 6193 македонци стават български поданици, но дори и тогава техният брой е много по-голям от броя на получилите българско гражданство от други държави.

За последните 15 години броят на македонците с български паспорт е 86 566 души, което е над половината от всички получили българско гражданство - 162 865 души. Македонските българи са над три пъти повече от представителите на следващата страна в списъка – Молдова.

Към днешна дата чакащите за издаване на указ за получаване на българско гражданство македонци са близо 3500 души. Статистиката от последните 3 години категорично доказва, че македонците не се влияят от антибългарската истерия в РСМ и продължават да търсят българско гражданство.

Най-голям е интересът към българското гражданство в страните, където исторически са живели и живеят големи български общности. Веднага след РС Македония по брой получено българско гражданство се нарежда Молдова, където още в края на 18 в. и началото на 19 в. се преселват много българи. 26 161 жители на тази бивша съветска република днес са с български паспорти. Броят на украинските българи е на половината на молдовските – 14 391.

Българското гражданство се цени и в Сърбия, където в Западните покрайнини, но и в Пирот и дори Ниш живеят наши сънародници, които по силата на редица несправедливи договори, са останали в тази балканска държава. За периода от 2007 до 2021 г. 9494 жители на Сърбия са станали българи и европейци.

В Албания, която зачита правата на българите, за разлика от някои свои съседи в Западните Балкани, и традиционно има добри отношения с нас, 5732 души са получили българско гражданство.

За българско гражданство кандидатстват и хора от Армения, Ливан, Ирак, Сирия, Афганистан, Виетнам. За посочения период средно по няколко десетки граждани на тези държави са се сдобивали с български паспорт. Малко по-голяма е бройката при Русия и Израел, където говорим за по няколко стотин на година, които са станали български граждани. Любопитното тук е, че сред руснаците, получили български паспорт има много евреи, а сред израелските граждани – много от Русия. Те обикновено имат свой бизнес или ваканционен имот у нас. А най-известният пример е може би състезателката по фигурно пързаляне Александра Фейгин, която достойно представи страната ни на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Албанците влязоха в топ 3 на получилите българско гражданство

През 2021 г. вицепрезидентът Илияна Йотова е издала 229 указа за промени в българското гражданство на 17 295 души, съобщава „Сега“, като се позовава на годишния отчет на ресорната комисия в президентството.

15 171 души са придобили гражданство на основание български произход, родител български гражданин, обща натурализация.. 7696 от тях са от Северна Македония. Следват тези от Украйна – 1547 и Албания - 1269. Българи са станали още 1145 души от Турция, 1127 от Молдова, 1053 от Сърбия. Българско гражданство, което дава безпрепятствен достъп до Европейския съюз, са получили и 479 души от Руската федерация.

9 златни паспорта за година

Т.нар. златни паспорти – гражданство по бързата писта срещу инвестиции, през 2021 г. са предоставени на 9 лица. За тях в отчета на президентството няма подробности. Припомняме, че тази седмица парламентът гласува на първо четене да се сложи край на придобиването на българско гражданство срещу инвестиции заради критики от Брюксел и данни за нарушения.

На първо четене: Край на „златните паспорти“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама