Полицията в Отава прогони със сила демонстранти от „Конвоя на свободата“

10:16, 20 фев 22 / Свят 25 1909 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Канадската полиция използва лютив спрей и зашеметяващи гранати и извърши десетки арести, докато разчистваше улицата пред парламента в Отава. Демонстранти лагеруват повече от три седмици в знак на протест срещу ограниченията във връзка с пандемията. Протестът започна като недоволство срещу изискването шофьорите да се ваксинират. Превърна се обаче и в демонстрация срещу правителството и премиера Джъстин Трюдо.

Оставка в Канада заради „Конвоя на свободата“

За два дни са извършени общо 170 ареста. До следобед вчера полицията разпръсна основната част от блокадата пред парламента и кабинета на премиера.

Сега градските власти почистват и изтеглят останалите автомобили, но други райони в града все още не са разчистени и има риск демонстрантите да променят местоположението си, предаде bTV като се позовава на Ройтерс.

Организаторите на така наречения „Конвой на свободата“ заявиха, че са помолили водачите на камиони да се изтеглят. Общо 53 превозни средства са били изтеглени, съобщиха от полицията.

Служителите на реда са счупили прозорците на автомобили, за да арестуват хората, които са били заключени вътре. Някои от арестуваните в събота са носели бронежилетки, а в чантите и автомобилите им е имало димни гранати и други пиротехнически средства, посочват от полицията.

Протестът в Канада вдъхнови блокади в Австралия и Нова Зеландия

Протестите „Конвой на свободата“, които потеглиха в края на януари от Канада, вдъхновиха демонстрации в Франция, Белгия, Австралия и Нова Зеландия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама