Среща Байдън - Путин само ако Русия не нападне Украйна

11:20, 21 фев 22 25 2334 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентите на САЩ и на Русия Джо Байдън и Владимир Путин са се съгласили по принцип да проведат среща, посветена на кризата в Украйна, съобщи кабинетът на френския президент Еманюел Макрон.

Сепаратистите обвиниха Украйна в обстрел с български гранатомети

Такава среща „може да бъде проведена само при условие, че Русия не нахлуе в Украйна“, се казва в съобщение на Елисейския дворец, в което се уточнява, че Макрон ще окаже съдействие при подготовката на съдържанието на дискусиите.

Стана ясно, че в неделя, след разговора си с Байдън, Макрон е провел втори разговор с Путин за постигане на договореността. В съобщението се посочва, че в телефонните разговори с Путин и с Байдън френският президент им е предложил среща, посветена на сигурността и стратегическата стабилност в Европа“, предаде „Ройтерс“, цитиран от offnews.bg. 

Правителството на американския президент Джо Байдън вече е подготвило начален пакет от санкции срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна. Той включва забрана за финансовите институции в САЩ да извършват трансакции на основни руски банки. Информацията е от трима източници на „Ройтерс“, Белият дом и министерството на финансите на САЩ обаче не я коментират.

Според агенцията мерките целят да нанесат вреда на руската икономика, като прекъснат „кореспондентските“ банкови връзки между санкционираните руски банки и американски банки, които позволяват извършването на международни плащания.

САЩ ще приложат най-силното си средство за санкции срещу определени руски лица и компании, като ги поставят в списъка на подлежащите на санкции лица (Specially Designated Nationals - SDN), като фактически ги изключат от американската банкова система, забранят търговските им взаимоотношения с американци и замразят активите им в САЩ, съобщават същите източници.

Източниците смятат, че възможни обекти на санкциите са водещи руски финансови институции като ВТБ Банк, Сбербанк, ВЕБ и Газпромбанк.

Експерти, с които се е консултирал Ройтерс, са казали, че макар че инструментът с кореспондентските банки не може да се сравни с включване в списъка SDN, който предвижда замразяване на банкови активи, той би могъл да нанесе съществен удар върху определените банки, като направи трудно за тях да извършват трансакции в долари, а доларът е световна резервна валута.

Нови сателитни снимки на руски войски край Украйна

Късно вчера американската частна разузнавателна компания „Максар Текнолоджис“ Maxar Technologies) показа сателитни снимки на ново разполагане на бронирани части от руски гарнизони близо до границата с Украйна. „The New York Times“ пък добави, че и американското разузнаване има подобни спътникови снимки и също така имало информация, че Кремъл е дал заповед на руските части да пристъпят към навлизане в Украйна.

Изображенията на „Максар“ показват разполагане на няколко големи бойни групи около военния гарнизон в Солоти (Русия) от 13 февруари насам. Но в неделя вече се виждало, че повечето от бойните единици и спомагателно оборудване в Солоти са напуснали гарнизона, като в целия район се забелязват многобройни следи и някои бронирани конвои.

Военно оборудване е разположено и източно от близкия руски град Валуйки, в поле на около 15 км северно от украинската граница. Новоразположени сили се наблюдават и северозападно от руския град Белгород, съобщи „Максар“, цитиран от „Сега“. Според следите в снега активността изглежда скорошна, казват анализаторите на компанията.

Русия затвори въздушното пространство над по-голямата част от Азовско море

Междувременно стана ясно, че руското министерство на отбраната е затворило по-голямата част от въздушното пространство над Азовско море. Забраната влиза в сила от днес и ще важи до 26 февруари, съобщи изданието Военен наблюдател, цитирано от БНР.

От министерството не уточняват каква е причината, посочва украинската информационна агенция УНИАН.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама