Можем да обърнем хода на демографската криза

13:00, 21 фев 22 / Политкаст 25 2341 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Могат да бъдат предприети мерки и политики, които да обърнат хода на влошените демографски тенденции – това заяви доц. д-р Надежда Илиева в „Политкаст“.

Раждаемостта е комплексен процес и върху нея влияят различни по своя характер фактори, както социално-икономически, така и чисто психологически. За мен лично най-важните аспекти, които оказват влияние върху раждаемостта на населението се коренят в това как се възприема семейството и децата като ценност. Не можем да пренебрегнем и икономическото състояние на една държава или социалната стабилност.

Доказано е, че високо развитите държави и региони, с най-високи нива на цивилизационно и културно развитие, страдат от най-ниска раждаемост. Има такава тенденция, която е обяснена и в теорията за демографския преход, връзката между нивото за социално-икономическото развитие на една страна или регион и ходът на раждаемостта и смъртността. Обикновено колкото по-развита е една държава, толкова по-ниска е раждаемостта. ЕС е регионът с най-ниска раждаемост в света.

Променят се ролите на мъжа и на жената и трябва да приемем този факт. Политиките, които трябва да бъдат предприети от държавата трябва да бъдат съобразени с ежедневието на едно семейство. Трябва да се осигури повече свободно време на жената, защото тя преди всичко е и майка.

Едни от най-ефективните политики, които трябва да бъдат предприети в бъдеще, са свързани с промяната на ценностната система в едно семейство. Тя започва от самата семейната среда, но при формирането на светогледа трябва да се намесят и медиите, социалните мрежи, политиците и цялото общество. Мястото на семейството трябва да е в центъра на едно общество. В момента тези ценности са доста ерозирали и трябва да се работи именно в тази посока.

Мерките трябва да са насочени и към промяната на репродуктивните нагласи. Тук отново идва ролята на семейството. Ние като родители постоянно стимулираме децата, че трябва да учат, да постигнат много висока квалификация, да бъдат конкуренти на пазара, а много често забравяме, че най-важното в един живот е човек да има повече деца. Понякога, когато това се осъзнае е твърде късно.

Т. нар. демографски пустини, територии с много ниска гъстота на население, ще представляват по-голяма част от територията на страната ни, ако тенденциите се запазят. Има свръхпренаселеност на Земята и то в региони с много неблагоприятни природни условия. Страната ни няма как да остане незаселена, поради това, че територията ни има много благоприятни климатични условия.

Борбата с демографската криза може да се превърне в национална кауза и в идея, която да ни обединява като общество. Подобен идеал е обединил като общество Ирландия, която претърпява много сериозна демографска катастрофа. Обединяващото е било запазването на ирландската идентичност. В момента вече Ирландия е страната с най-висока раждаемост в Европа.

От разговора ни чуйте още:

- Какво трябва да включва една съвременна национална демографска стратегия?

- Какъв трябва да бъде регионалният подход в борбата с демографските тенденции?

- Какъв ефект оказват фискалните стимули за младото активно население и за евентуалното връщане на емигранти?

- Могат ли задграничните българските общности да бъдат ключа в решаването на демографските ни проблеми?

- Образованието ли е ключът за справяне с демографските тенденции в дългосрочен план?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама