България не е изнасяла оръжие в Украйна от 2015 година

14:22, 21 фев 22 25 1621 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България не е издала нито едно разрешително за износ на оръжие в Украйна. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова относно медийните публикации, според които украинската армия е извършвала обстрел в Донецк с произведени в България боеприпаси.

Тя заяви, че още вчера е разпоредила проверка в Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение, която е националният орган, издаващ разрешение на търговия с оръжие и стоки с двойна употреба.

В комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Това е наложена практика в България веднага след подписването на Минските споразумения през 2014 - 2015 г. и не се намериха и назад във времето документи за износ на български стоки за Украйна“, каза Нинова, цитирана от БНТ. 

Сепаратистите обвиниха Украйна в обстрел с български гранатомети

Припомняме, че вчера руската информационна агенция ТАСС публикува статия, в която се казва, че въоръжените сили на Украйна са използвали гранатомет българско производство при обстрели на Донецката народна република. Според ТАСС при обстрела на село Зайцево са използвани 30-милиметрови снаряди от автоматичен гранатомет, произведен в завод „Арсенал“.

През последната седмица от самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск продължава да пристига информация за засегнати от артилерийски огън населени места. А Русия и Украйна си отправят взаимни обвинения за отговорността за обстрелите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама