И музеите на протест

10:52, 22 фев 22 25 1705 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Служителите в музеите и галериите протестират днес. Част от тях ще останат затворени през целия ден, а други - само за час. Причината е ниското финансиране на културните институции, предвидено в бюджета за тази година.

Не убивайте българските музеи“ е призивът, с който започва протестът, организиран от националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Принудени сме да пристъпим към тези действия заради някои необмислени изказвания на отговорни фактори по време на обсъжданията на проекта за бюджет в нашата област“, пишат от синдиката и задават въпроси към управляващите – какъв практически модел за оцеляване ще предложат на музеите, галериите и библиотеките при положение, че увеличението в бюджета за тяхното развитие би било съответно 5% и 9,2%; смятат ли, че тези пари ще им стигнат дори само да бършат прах на работните си места и как с подобни решения бедността в културата ще остане в миналото.

Така те отговориха на думите на финансовия министър Асен Василев, че „ако само забърсват праха по старите витрини, няма да получат увеличение“. От синдиката твърдят, че допълните 12 милиона лева за подкрепа на държавните културни институти са само за проекти за музеите и галериите, пише БНР.

Към протеста се включва Националният парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, който ще остане затворен през целия ден, както и Плевенската панорама. Същият знак на недоволство предприема и Регионалният исторически музей във Варна. В Пловдив единствено Природонаучният музей преминава към ефективни протестни действия и ще затвори врати днес. Останалите музеи и галерии в града ще работят и при тях протестът ще бъде симоличен. От 11.00 до 12.00 часа ще бъде затворена за посетители и крепостта Царевец.

Още много музеи в различни градове на страната обявиха, че ще подкрепят протестните действия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама