ЕС обяви най-мащабните си санкции срещу Русия

19:20, 23 фев 22 25 2341 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейският съюз обяви санкции срещи 351 депутати от Държавната дума на Русия (б.р.парламентът на страната), предаде ТАСС, като се позова на изявление от Съвета на ЕС. Всички те на 15 февруари подкрепиха с гласовете си признаването на Донецка и Лугнанска народни републики.

Санкции са наложени и на още 27 физически и юридически лица. Te са изиграли съществена роля в подкопаването и заплахата на териториалната цялост и независимост на Украйна, посочва още руската агенция.

Така забранителният списък на ЕС нарасна на 555 физически лица и 52 организации. Лицата, попаднали в него, получават забрана за пътуване в блока, като активите им в страните членки се замразяват.

С решението си от днес ЕС забранява всякаква икономическа активност между страните членки и ДНР и ЛНР, посочва още агенцията. ЕС по подобие на САЩ наложи ограничение върху търговията с държавни ценни книжа на Русия, което ще затвори възможността на Русия да се финансира на западните пазари.

Путин се хвали с оръжие, което няма равно в света

Нашата страна винаги е отворена за пряк и честен диалог, за търсене на дипломатически решения на най-сложните проблеми, но повтарям, че интересите на Русия, сигурността на нашите граждани не подлежат на преговори за нас. Това заяви руският президент Владимир Путин във видеообръщение по повод Деня на защитника на отечеството, който е официален празник в Русия.

По думите му през последните години е направено много за развитието на руската армия.

„По тази причина ще продължим да развиваме и усъвършенстваме нашата армия. В бойна готовност е поставено оръжие, което няма равно на света. Ще разработваме съвременни оръжейни системи, включително хиперзвукови и такива, базирани на нови физични принципи, и ще разширим използването на модерни цифрови технологии и елементи на изкуствения интелект“, допълни руският президент, цитиран от bTV.

Междувременно напрежението около Украйна продължава да ескалира с всеки изминал час. Във вторник Путин заяви, че след решението на Москва да признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики Минските съглашения вече не съществуват.

Украйна започна мобилизация, разреши оръжие на цивилни

Съветът за сигурност на Украйна призова за въвеждане на извънредно положение в страната на фона на опасенията от предстояща руска инвазия, предаде BBC. Решението е било взето от Националния съвет по сигурността. Извънредното положение ще обхване всички региони, с изключение на самоотцепилите се Донецк и Луганск. Там местната армия вече води битки със сепаратистите, които се ползват с подкрепата на Русия, предаде dariknews.bg.

Очаква се извънредното положение да бъде с продължителност от 1 месец и с възможност за допълнителни 30 дниКрайното решение трябва да бъде взето от украинския парламент, като се очаква това да се случи в следващите 48 часа, допълва CNN.

По-рано украинското външно министерство призова гражданите на страната, които се намират в Русия, незабавно да напуснат територията ѝ и да се въздържат от пътувания до нея. 

Във връзка със засилването на руската агресия срещу Украйна, което, наред с другото, може да доведе до значително ограничаване на предоставянето на консулска помощ в Руската федерация, министерството на външните работи препоръчва на украинските граждани да се въздържат от всякакви пътувания до Руската федерация, а тези, които се намират в страната, незабавно да напуснат нейната територия", се казва в изявлението.

Украйна обяви военна мобилизация на всички резервисти на възраст между 18 и 60 години.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:32, 23 фев 22

Украйна е велика и е със целият свят.Путин е терорист.

2 Анонимен 21:33, 23 фев 22

САЩ са велики, те носят демокрация по света, донесоха я в Сърбия когато бомбардираха Белград и създадоха Косово, донесоха демокрация в Ирак, когато знаеха че там има химическо оръжие (което още търсят) и заради това сринаха тази страна до основи, донесоха демокрация в Сирия заедно с терористите от ИДИЛ и белите каски - за съжаление там Русия се намеси, и нещата не се получиха съвсем. Но като цяло САЩ носят демокрация по света, а Русия носят пропаганда, дезинформация, и Путин е диктатор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама