Радев: Търсим варианти да не спрат доставките на петрол и храни

14:30, 24 фев 22 / Политика 25 2408 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

По данни на всички служби оценихме, че в момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Ситуацията и средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб са тотално променени. Това заяви държавният глава Румен Радев след извънредната среща на „Дондуков“ 2 за военните действия в Украйна от страна на Русия.

„Нека ясно да кажа – осъждаме остро действията на Руската федерация. Това е недопустимо. България ще бъде партньор, от който може да се очаква, че ще говори в един глас с ЕС и НАТО“, изтъкна премиерът Кирил Петков.

Българите в Украйна 

Изключително важна за нас е съдбата на сънародниците ни в Украйна. До момента 4000 надхвърлят хората, които са заявили и искат евакуация. Обсъдихме възможните варианти на действие и ангажиментите на министерствата. Ще направим всичко възможно нашите сънародници да бъдат евакуирани“, обяви президентът и подчерта, че на българите и на всички украинци, които пожелаят помощ такава ще им бъде оказана.

Към момента над 300 български граждани са потърсили помощ за евакуация, като продължават обажданията към Ситуационния център на МВнР и двете ни дипломатически представителства в Украйна.

Във връзка със затварянето на някои ГКПП между Приднестровието и Украйна, от външното ни министерство препоръчват българите от Южна Украйна да се насочат за влизане в Молдова през пунктовете Рени-Джурджулещ, Виноградовка-Вулканещ, Табаки-Мирное и Маяки Удобное-Паланка.

Препоръчително е българските граждани от Северна и Западна Украйна  да се насочват към граничните пунктове с Румъния.

Посолството ни в Кишинев и консулството ни в Тараклия в Република Молдова имат готовност да окажат незабавно съдействие за безпрепятственото преминаване на границата от всички български граждани. 

В някой райони на Украйна токът е спрян и се очаква мобилните оператори също да преустановят работа.

„Българските институции работят рамо до рамо, координирано, за да изготвим ясни планове по очертаните приоритети“, каза от своя страна премиерът Кирил Петков и като приоритет номер 1 назова извеждането на българите от Украйна.

Транспортното министерство ще организира сухопътен транспорт, а Министерството на туризма ще създаде бази в хотелите, където да се приемат хора. МВР и ДАНС работят за бързо обработване на данните на хората, пожелали помощ от България, за да се евакуират. 

Енергийните доставки

Търсят се всички възможни варианти да няма прекъсване на енергийните доставки на газ, особено важно на петрол, на храни, на всички стоки от първа необходимост. Работи се по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят страната по отношение на киберсигурността“, каза още Румен Радев.

„България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и в системата за национална и колективна сигурност. В ход са вече консултации в съюзен формат в НАТО“, обясни той.

Готвим се с най- различни планове, за да митигираме всички рискове, които може да донесе ситуацията“, подчерта Кирил Петков. „Следим ситуацията ежечасно и заедно ще направим всичко възможно рисковете да не повлияят на българските домакинства“, каза още премиерът. 

Министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че към момента няма нарушения в доставките на природен газ. „Ако това се случи, ще се следват плановете за доставки по алтернативни канали - Южния газов коридор за конвенционален природен таз, както и втечнен газ. Обсъждат се и действия, ако се появи дефицит на горива по бензиностанциите“, обясни министърът, цитиран от БНР.

„Към момента не съществува ясна индикация за забавяне на доставки на петрол, както на рафинерията, така и на търговски принцип. Въпреки това, ще проведем разговор с всички корпоративни партньори, възможни, и в близост, при настъпване на подобен риск, да имаме подготвен сценарий“, каза още Николов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама