Жертвите и ранените в Украйна се увеличават

14:37, 24 фев 22 25 2045 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Започналата тази сутрин руска офанзива в Украйна е по няколко направления – през Донецк и Луганск, през Крим и през територията на Беларус, съобщават световните агенции.

Путин започна война с Украйна

Появиха се и първите данни за загинали в резултат на интензивните ракетно-бомбени удари по военни обекти в бившата съветска република. От президентския офис на Володимир Зеленски съобщиха за повече от 40 загинали военни от украинска страна от началото на военните действия, пише bTV, като се позовава на CNN. Няколко десетки са ранени, посочват още официалните източници.

Съветникът на украинския президент Олексай Арестович, посочи, че има и цивилни жертви, които по първоначални оценки до 10 души, включително и дете.

По информацията до момента са били ударени военни обекти и складове в украинската столица. Очевидци разказват за сухопътно сражение край Харков.

Украинското военно министерство съобщава за 50 убити руснаци, информация, която не е потвърдена до момента.

По-рано украинската полиция информира за седем убити в следствие на бомбардировка от страна на руските военни. Жертвите са от военен взвод в Подилск, който се намира край Одеса (на 700 км. от Донецк). Един от загиналите е в град Мариупол. След атаката са били ранени и други седем души, пише „Свободна Европа“, като се позовава на BBC. 

Военното министерство на Украйна съобщи за 19 изчезнали войници, след като руските сили са унищожили мост над река Ингулец.

CNN съобщава за руски войски, които са проникнали на територията на Украйна през Одеса, но засега няма данни за сблъсъци в украинския град. По-рано BBC информира за руски и беларуски войници, които навлизат на територията на страната от Беларус, Крим и Русия.

От Москва заявиха, че сухопътните им сили не срещат съпротива от украинска страна. Киев не потвърждава тази информация.

Разминават се и информациите за свалени самолети – Украйна съобщава за 5 унищожени руски машини, а проруските сепаратисти за две украински. И двете твърдения на са потвърдени.

Руското министерство на отбраната съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е неутрализирана, инфраструктурата на военните летища е изведена от строя. От военното ведомство в Москва подчертават, че не нанасят удари по украинските градове и гражданското население не е заплашено от нищо, предаде БНР.

Киевчани обаче вече бягат от града - големи колони автомобили са се образували на изходите на украинската столица, след като официално властите призоваха населението да се евакуира на безопасно място. Най-тежка е ситуацията в населените места в Донецка област, които все още са под контрола на украинските сили.

Думите са излишни: Войната Русия-Украйна в снимки

Украинското правителство призовава за спокойствие и призовава всяка информация да бъде проверявана както от медиите, така и от гражданите. Опасенията на властта са свързани с масовата дезинформация, която е определена като „една от най-големите заплахи“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама