САЩ и Великобритания наложиха нови санкции срещу Русия

22:05, 24 фев 22 25 2073 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Американският президент Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън обявиха нови санкции срещу Русия. 

„Нямаше друг начин да защитим Русия“: Путин започна война с Украйна

Путин е агресорът, избра пътя на тази война в Украйна и той и Русия ще понесат последиците на новите санкции. 27 държави от ЕС, Канада, лидерите от Г7-решихме да ограничим Русия да извършва търговска дейност и да финансира своята военна машина. Фондовата борса на Русия се срина днес. Санкционираме руските банки с над 1 трилион в активи, блокираме 4-те най-големи банки и големите руски семейства с активи в Америка. Тези корумпирани милиардери се възползват от действията на Путин, но ще понесат и страданието“, изтъкна Байдън, цитиран от bTV. 

„Спрете Путин! Спрете войната!“: Вълна от протести в подкрепа на Украйна

Президентът обяви също така разполагане на допълнителни военни от САЩ в Германия, предаде „Ройтерс“. По думите му Америка ще осигури над 50 млн. долара за военни доставки в Украйна. „Ще защитим всеки сантиметър територия на НАТО с цялата си военна мощ. Няма да воюваме с Русия в Украйна, но ще защитим нашия партньор“, каза още Байдън. Нашите въоръжени сили не отиват в Европа, за да се сражават в Украйна, а за да защитават нашите съюзници от НАТО и да успокоят тези съюзници на Изток“, заяви той, като нарече Путин „тиранин“.

Санкциите, които налагаме, надвишават SWIFT и са повече от това, което сме налагали досега“, подерта още американският президент.

Протести в подкрепа на Украйна из цяла Русия

Борис Джонсън обяви санкции срещу над 100 руски физически лица и компании

Британският премиер Борис Джонсън също обяви, че ще наложи замразяване на активи на над 100 нови юридически и физически лица. Освен това ще забрани полетите на „Аерофлот“ от Обединеното кралство. Ще бъде наложена забрана и на износа на всички стоки с двойна употреба в Русия и ще има разследване на олигарсите на територията на Великобритания, и блокиране на активите им. 

Преди да обяви пакета от мерки, той каза, че „Путин ще бъде осъден в очите на света и историята, и никога няма да може да изчисти кръвта на Украйна от ръцете си“. „Въпреки че Обединеното кралство и нашите съюзници опитаха всички възможности за дипломация до последния час, сега го виждаме такъв, какъвто е - окървавен агресор, който вярва в имперското завоевание“, заяви Джонсън.

Той отново подчерта, че съюзниците имат ясна мисия. „Дипломатично, политически, икономически – и в крайна сметка, военно решение, за да може това отвратително и варварско начинание на Владимир Путин да завърши с провал“, подчерта той. 

Съвместно със Съединените щати налагаме пълно замразяване на активите на VTB. В по-широк план тези правомощия ще ни позволят напълно да изключим руските банки от финансовата система на Обединеното кралство, която, разбира се, е най-голямата в Европа. Спира им достъпът до стерлинги и клирингови плащания през Обединеното кралство“, допълни Джонсън.

По думите му има голям интерес към потенциала за отстраняване на Русия от SWIFT - но това е решение само при единство на всички страни. „Ще продължим с безжалостната мисия да изтласкваме Русия от световната икономика парче по парче, ден след ден и седмица след седмица“, закани се британският премиер. 

В резултат на действията до момента за ден руските акции се понижиха с цели 45 процента, изтривайки 250 милиарда долара от стойността им, което е най-големият спад за един ден в историята. Сбербанк – най-големият кредитор в Русия – се понижи с цели 45 процента. „Газпром“ намаля с цели 39 процента, докато рублата се срина до рекордно ниски нива спрямо долара.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама