Големите кавички на седмицата: Пари, оръжия, война

13:00, 26 фев 22 / Големите кавички 25 2018 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата: Снимки, грешки и Ден на „Барселонагейт“

Войните в Европа рядко започват в сряда - думите са на посланика на Русия в ЕС Владимир Чижов от миналата седмица. Седмица по-късно, в четвъртък, Русия официално започна военни действия срещу Украйна в помощ на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики. Така след повече от 70 години мир, Европа отново е арена на военни сблъсъци. Откога датира конфликтът между Русия и Украйна и как се стигна до войната – събрахме хронологията тук.

Големите кавички: „Свалете оръжието и се приберете вкъщи“

Ако питате Путин – военните действия са били единствения начин Русия да се защити и да помогне на хората в двете области, които „в продължение на 8 години са подлагани издевателство и геноцид от страна на киевския режим“. Ако питате Зеленски – Русия действа като нацистка Германия преди Втората световна война.

Кремъл обяви, че операцията ще продължи, колкото е необходимо, като обеща, че няма да има удари по цивилни, нито срещу военни, ако последните просто свалят оръжието и се приберат вкъщи. Още в първите дни на нападението обаче бе съобщено за стотици загинали и ранени. Под ударите на ракетите попаднаха не само икономически и военни цели, а и жилищни сгради, а стотици хиляди напуснаха домовете си в опит да се спасят от ужаса на войната.

Големите кавички: „Защитаваме Украйна сами, световните сили гледат отдалеч“

Светът реагира остро срещу руската инвазия в Украйна. Западните лидери осъдиха действията на Путин и приеха нов пакет санкции срещу Русия. На практика обаче реагираха повече на думи, отколкото с реална помощ и действия.

Западът определи мерките като „много тежки за Русия и нейната икономика“, в същото време не се оправдаха очакванията Русия да бъде изключена от международната система за банкови разплащания SWIFТ.

С известно забавяне ЕС замрази авоарите президента на Русия Владимир Путин, на руския външен министър Сергей Лавров, както и на представители на руския Съвет за сигурност. Не е ясно обаче дали те притежават нещо в ЕС. Важно уточнение е, че на тях не им се забранява да стъпват на територията на ЕС. Очаква се Вашингтон, Отава и Лондон също да пристъпят към персонални санкции.

Липсва каквато и да е военна подкрепа за Украйна, което на практика означава, че страната е оставена сама да се справя с руската атака. Това разочарова украинския президент Володимир Зеленски, който обяви, че световните сили само гледат отстрани, а санкциите им няма да успеят да спрат военната операция. Така още на втория ден от руската операция Украйна обяви, че е готова да преговаря с Русия и дори е съгласна на неутрален статут по отношение на НАТО, а в отговор на това Путин призова военните в Украйна да организират преврат и да вземат властта в свои ръце.

Украинците обаче не се дават без бой, известните боксови звезди братя Кличко заявиха готовност да се бият в името на родината си. А цял свят научи за героичната смърт на войниците от Змийския остров, които не склониха глава пред руската атака. Повече за случая - тук.

Междувременно Украйна получи подкрепа от обикновените граждани по цял свят, които излязоха на протести срещу руската инвазия. Междувременно редица държави, компании и културни организации взеха решения за прекратяване на взаимоотношенията си с Русия. "Кулминацията" беше изклчването на Русия от конкурса "Евровизия". Спортът също осъди Русия, повече подробности – тук.

Големите кавички: „Действията на Путин са гениални!“

Не всички обаче застанаха срещу Путин. Бившият американски президент Доналд Тръмп първо се възхити от „гениалните решения“ на руския президент. А след това обави, че Путин успешно се е възползвал от слабостта, некомпетентността и глупостта на настоящето американско правителство. Тръмп дори обяви, че ако той все още бе начело на САЩ, а не Джо Байдън, никога нямало да се стигне до нахлуването в Украйна.

Китай пък коментира сдържано руските действия. Пекин запазва предпазлива линия спрямо Украйна и разкритикува Запада за новите санкции срещу Русия.

Големите кавички: Русия е бензиностанция с ракети

Колкото до българската реакция на събитията в Украйна – страната ни за пореден път се показа като една от най-несигурните членове на НАТО. Броени часове след новината за руската операция президент и премиер остро осъдиха действията на Владимир Путин, оказва се обаче, че и правителство и парламент са разделени по темата. Докато Петков ясно и категорично определи действията на Путин като недопустими, военният му министър Стефан Янев бе далеч по предпазлив в думите си и поиска „да не избързваме с етикетите“.

Разделение се видя и в парламента, който след два дни туткане зорлем успя да излезе с (почти) единна декларация срещу действията на Русия. Дори столичните общински съветници реагираха по-бързо от най-висшия орган в държавата…

И като стана дума за СОС, на фона на руската атака срещу Украйна, у нас дойде новината, че започва процедура по премахването на Паметника на Съветската армия от центъра на София. Повече по казуса - тук.

Големите кавички: „Който вика, няма да получи пари“

Бавната реакция на родния парламент бе оправдана от работата по Бюджет 2022. Срещу план-сметката за годината (или както е по-правилно да кажем, за два-три месеца напред) скочиха редица сектори – от музейни работници до полицаи, от пожарникари до учени в БАН…, а финансовият министър кратко и ясно обяви: „който вика няма да получи пари“.

В протестите се включиха и „Възраждане“, които пък се обявиха против цялото правителство и поискаха смяната му. Вторият протест на партията обаче не ескалира, както предходния, тъй като Костадинов изгуби основния си коз срещу властта – зеленият сертификат, който вече не е задължителен.

И понеже тази седмица основната тема е войната – обърнахме внимание на една друга опасност надвиснала на главите ни. Не войната в Украйна, а тази, която се води у нас сред подрастващите. Тук оръжията не са ракети, танкове или бомби, а удари, унижение и социални мрежи. Но и тук жертвите нарастват, а травмите остават за цял живот. Каква е причината за повишаващата се агресия между децата у нас, вижте тук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама