Върнаха достъпа до класифицирана информация на Сотир Цацаров

15:36, 25 фев 22 25 1241 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Държавната комисия по сигурността на информацията възстанови достъпа до класифицирана информация на председателя в оставка на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Комисията е отменила акта, с който ДАНС е отнела неговия достъп до тайни. Решението може да бъде обжалвано пред ВАС.

Цацаров излезе с официална позиция:

„На 14 януари 2022 г. в 13.20 часа в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация, подписан същия ден сутринта от заместник-председателя на агенцията Станислав Станчев. Час и половина преди това в ефира на национална телевизия министър-председателят Кирил Петков обяви отнемането на достъпа с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. По този повод публикувах своя позиция, която поддържам изцяло.

Отнеха достъпа до класифицирана информация на Цацаров

Обжалвах акта за отнемане на достъпа ми до класифицирана информация по предвидения в закона ред пред Държавната комисия по сигурността на информацията. Днес получих уведомително писмо от ДКСИ, че с решение от 24 февруари 2022 г. комисията е отменила издадения от ДАНС акт – Отнемане № 225/14.01.2022 г. на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“.

По повод изявление на министър – председателя Кирил Петков в негово интервю пред телевизия bTV, че „ще има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата“, сам отправих такъв сигнал с искане за проверка на моите действия и на твърденията на Петков, които на практика навеждат извод за извършено от мен престъпление. Уведомен съм от Софийска градска прокуратура, че с постановление от 16.02.2022 г. е отказано образуване на досъдебно производство, поради това, че деянието, предмет на проверката, не съставлява престъпление по чл. 357 НК /разгласяване на информация, представляваща държавна тайна/, нито каквото и да е друго престъпление.

Депутатите приеха оставката на Цацаров

Потвърждавам още веднъж, че отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението, което имам като бивш съдия и главен прокурор към Агенцията и към служителите в нея“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама