Янев: Не казах война, защото внимателно трябва да боравим с думите

21:57, 25 фев 22 / Политика 25 1965 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Не използвах думата война, а се позовах на това, което каза президентът Путин и на факта, че използването на думата война трябва да е много специфично и отговорно. Никъде в официалния език на НАТО и ЕС няма документ, в който да е използвана думата война”. Трябва внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията. Така министърът на отбраната Стефан Янев думите си от вчера, че не трябва да бързаме да слагаме етикет „война“ на ситуацията в Украйна.

Изказването му бе посрещнато с критики, започна и петиция с искане да подаде оставка. 

В качеството си на министър имам отговорност към българските граждани да бъдат информирани и да не бъдат плашени. Тази война в Украйна не носи пряка заплаха към територията на България в момента. Независимо от това ние си подготвяме нашите планове за реакция и за създаване на сдържащ потенциал по целия източен фланг на НАТО. Всичко се прави с цел и умисъл”, обясни министърът в „Панорама“.

Янев: Да не бързаме с етикета „война“

Правилният въпрос е как България може да защити националните си интереси. Системата за международните отношения не работи, дипломацията се провали, след нея дойдоха военните действия”, допълни Янев.

Когато говорим за нашите национални интереси, трябва да имаме предвид какво се случва на международната сцена. Не съм съгласен, че има малки и големи на световната сцена, има можещи и неможеши”, каза още Стефан Янев.

Ние използваме инструментариума на НАТО, част сме от едно семейство. Нашата позиция до голяма степен е копирана от други страни, по отношение на изграждане на този потенциал, базирайки се на собствените си сили”, посочи министърът и уточни, че българската армия има 6 сертифицирани от НАТО батальонни бойни групи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:36, 26 фев 22

Всички от ДБ трябва да ги отзовем от парламента. Оказаха се партийни лекенца, а не държавници. Единствените свестни мъже държавници в България са Президента Радев и министърът на отбраната Янев. Мъдри и разумни. Ивайло Мирчев, Христо Иванов, и тетките са нищожества.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама