Румен Радев: Русия ще спечели тази война, но трудно ще спечели мира

23:48, 25 фев 22 25 2206 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Видно е, че Русия ще спечели тази война, но тя много трудно може да спечели мира. С агресия мир не се печели. Наша отговорност е по-бързо да се възстанови мирът и дипломатическите отношения, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в столицата на Полша Варшава, където участва в Среща на върха във формат Б9 и виртуална среща на лидерите на държавите членки на НАТО.

Когато има предизвикателства към общата система за сигурност, всяка страна членка на НАТО трябва да носи своята отговорност”, посочи президентът Румен Радев. По думите му един от изводите на днешната Среща на върха на НАТО е, че е необходимо в тази ситуация всяка страна членка да инвестира още повече в изграждането на своите отбранителни способности, върху което се гради солидарността и единството на Алианса.

Путин призова за военен преврат в Украйна

Ефектът от санкциите срещу Русия ще се усети с течение на времето, но кризата в Украйна ще има сериозни отражения и върху нашия икономически и социален живот, посочи още президентът. Той даде пример с повишаващите се цени на енергоносителите, както и с очакваните дългосрочни последици, свързани с веригите на доставки, енергийните трасета и инвестиционния климат.

България оказва хуманитарна помощ за евакуация на всички наши сънародници в Украйна, както и за всички украински граждани, които се стремят да напуснат зоната на конфликта, заяви Румен Радев и посочи, че по време на днешните срещи е поставил ясно въпроса за българската историческа диаспора и за безопасността на гражданите на Украйна.

Държавният глава изрази увереност, че българското правителство ще предприеме мерки както и преди години, когато в наши военни болници и профилактични рехабилитационни центрове са се лекували ранени в конфликта украински войници, съобщиха от прессекретариата на президентската институция. 

Румен Радев отново потвърди, че няма пряка военна заплаха за сигурността на България в момента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама