Оранжев и жълт код за сняг и вятър

07:00, 27 фев 22 25 1538 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт код за силен вятър и снеговалежи е обявен в част от Западна България, Северна, Източна и Югоизточна. Там количествата на валежите може да достигнат 15-30 литра на квадратен метър.

Оранжев код за силен вятър и значителни снеговалежи важи в част от Западна България, Северна, Югозападна и Южна. На много места ще се образува снежна покривка, а силният вятър е предпоставка за виелици и навявания, особено в планинските райони.

Вятърът от североизток ще се усили, ще е умерен, в източните райони до силен и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно. От югозапад ще започнат валежи, отначало от дъжд, но със застудяването бързо ще преминават в сняг. До вечерта ще завали и в североизточните райони от страната. Значителни по количество ще са валежите в Рило-Родопската област и в Западния, а вечерта и в Централния Предбалкан. Максималните температури ще са от 2°-3° по високите полета в Западна България до 8° в югоизточните райони.

През нощта срещу понеделник валежите в станата ще продължат, вече почти навсякъде от сняг, значителни в Източна България, Източните Родопи и в Централния Предбалкан. Там ще духа умерен до силен север-североизточен вятър и ще има виелици и образуване на преспи.

Над Черноморието ще има значителна облачност. Вечерта ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу понеделник по северното крайбрежие ще преминават и в сняг. Максималните температури ще са 7°-8°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, в много райони интензивен. Ще духа силен изток-югоизточен вятър и ще има виелици. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра - около минус 8°.

В понеделник снеговалежите в източната половина от страна и в планинските райони ще продължат, а в Западна България ще отслабнат, до вечерта в повечето места ще спрат. Ще се задържи ветровито, с умерен, в източните райони до силен северен вятър. Остават и условията за виелици и навявания в Източна България и планините. Температурите ще са с малък дневен ход, близки до 0°. Във вторник ще се задържи облачно, вятърът ще запази посоката си, но ще отслабне. На места, главно в Северна и Източна България ще има слаби валежи от сняг, по поречието на Дунав и Черноморието и от дъжд. Температурите ще са без съществена промяна.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама