„Украйна няма да се предаде!“: За унищожителната война от първо лице…

16:45, 26 фев 22 25 3440 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Трети ден продължават битките в Украйна след руското военно нахлуване. Страната не се поддава. Ден и нощ се сливат. Гърмежи, пушеци, плач на майки и деца. И после пак тишина. До следващите бомбардировки. Привидно всичко изглежда спокойно, но напрежението пронизва всичките ти сетива. Място за паника обаче няма. Украинец, живеещ в Киев и с инициали Р. И., чието име пожела да запазим в тайна поради опасения за сигурността си, разказа за Topnovini.bg случващото се в сърцето на Украйна - Киев. 

Той е на 33 години и е напълно решен да остане в Украйна и да се бие за родината си, ако се наложи. Живее в Киев и преди да започне войната е работел в частна фирма. В момента се занимава с обществено полезен труд и помага с каквото може на сънародниците си. Няма военна подготовка и никога не е бил в казармата. Въпреки това той вече е подал заявление за осигуряване на военно оборудване и се е записал за резерва. В краткия ни разговор той не показа да го е страх, по-скоро за него това е дълг. По думите му от няколко дни раздават оръжия на хората, които искат да защитават страната си, а опашките от желаещи да се запишат в армията и териториалната отбрана са наистина огромни. Сред тях има и жени. Хората са се редяли от протежението пред сградата на Военно окръжие чак до втория етаж.

Процедурите за получаване на оръжие са максимално улеснени. Показват се по два документа във Военното окръжие, за да се удостовери самоличността на даден човек. Най-често паспорт и военноотчетна книжка. За тези, които не са служили в казармата - паспорт, студентска или шофьорска книжка. Аз показах вътрешен паспорт (този, който служи в страната, вместо лична карта) и международен паспорт“, разказа Р. И. 

Въпреки, че постоянно докарват оръжия, те все още не са достатъчни за всички. Очакваме да пристигнат още. Аз все още не съм получил оръжие, но в момента, в който пристигне още военно оборудване, ще ми позвънят и ще получа. Ще премина през кратко обучение по отбранителна подготовка. Опитах се да се запиша и към доброволчески батальон, но ми казаха, че желаещите са много повече от местата. Филтрират ни на хора, които са участвали преди във войни, служели в наборната военна казарма и такива без никакъв опит и досег до оръжие като мен. С приоритет при получаването на военно оборудване са тези, които имат някаква подготовка. Но имат нужда от всякакви хора“, добави още той. 

Казва, че положението според него е трудно, но е под контрол. Киев все още не е блокиран. В момента ситуацията е добре от тази гледна точка, че в Киев е по-свободно и са останали само хората, които са готови да се бият или са се примирили с неволите, които може да донесе войната“, разказа украинецът. 

По думите му тази нощ е направен опит да се щурмува Киев, но категорично се е провалил. Има обаче засегнати цивилни обекти. Войната е пълномащабна. Води се на много направления в цялата страна и със всички видове въоръжения: наземни, въздушни и морски. Боевете са на много места. В Очаков е имало опит за морски десант от кораб, който е бил неуспешен, и украинците са го унищожили. Плажът в Одеса пък е миниран в момента, за да се предпази от евентуалната инвазия от морето, посочи той, като отбеляза, че през нощта е имало и атака на един от ТЕЦ-овете в Киев отново с малък десат, който е бил унищожен след отказ да се предаде на украинската армия. 

Очакванията на руския президент Владимир Путин не се оправдаха. Говори се, че главнокомандващият на Руския генерален щаб на въоръжените сили е отстранен, защото не е постигнал целите на руските власти. От родните медии и Telegram разбирам, че руските военни, които са изпратени да се сражават, не са очаквали такова посрещане от страна на Украйна. Вероятно са ги лъгали, че целта е само да сплашат страната ни. Обикновените военни части, а не десантите, които се опитват да завладеят летищата и пристанищата ни, са шокирани, че ги посрещаме с куршуми, а не с цветя. Може би на това се дължи провалът на Путин за моментална инвазия“, изтъкна Р. И. 

Според него всички, които са имали желанието да напуснат градовете, не само Киев, са могли спокойно да го направят. Все още текат дейности по евакуация от страната. По разказите му в магазините има храна, но има и опашки. Не са големи. Сравнява ги с опашките, които обикновено се образуват в петък вечер. Комуникациите също работят, парното и електричеството не са засегнати. Хората са решителни. 

Той приканва всички читатели да си отворят широко очите и да видят какво се случва в Украйна, защото всички омаловажителни и захаросани приказки по думите му са лъжа. Това е пълномащабна война! Има достатъчно клипчета и снимки в медии и социални мрежи, за да видите! Войната е сериозна и разрушителна! С постоянни жертви… Ударите на Русия застрашават цивилната инфраструктура и мирни граждани. Но ние няма да се дадем лесно“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама