Два автобуса с българи пътуват от Одеса към България

16:56, 27 фев 22 25 1720 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изчаква се безопасен коридор за евакуация на българите от Украйна. След това ще бъде осигурено незабавно евакуиране от Киев, обяви външният министър Теодора Генчовска на брифинг в неделя.

В два автобуса днес са евакуирани 77 души. „Дипломатическата ни мисия в украинската столица е в постоянен контакт с всички български граждани. Те са инструктирани и имат готовност за незабавно групиране към посолството”, добави тя.

Ситуацията в Одеска област е спокойна. Това ни дава възможност да работим активно и с добра скорост. За утре имаме автобус с готов списък и работим по втори. Очаква се автобусите да пристигнат в Украйна късно тази нощ”, уточни генералният ни консул в Одеса Светослав Иванов, цитиран от Нова телевизия.

Има блокирани 50 българи в Москва заради затвореното ни въздушно пространство за самолети на Руската федерация и реципрочната мярка. Тези граждани ще бъдат настанени в хотел, подготвя се извозването им по сухопътна линия, обясни външният министър.

Дипломатите ни в Киев и Одеса ще бъдат изтеглени последни

Кризисният ситуационен център към МВнР търси спешно най-удачния и безопасен коридор за извеждането на сънародниците ни от Киев. Това каза по-рано пред bTV Митко Димитров, ръководител на пресцентъра на МВнР.

Посланикът и консулът ни в Киев са в контакт с гражданите и дават необходимата информация и указания. „Надяваме се през днешния ден с всички възможни начини този коридор да бъде реализиран. Ако не, това ще се прави на следващ етап в Одеса“, поясни Димитров.

Проведени са разговори с партньорски служби и дипломатически представителства. „Нашите дипломати в Киев и Одеса ще бъдат изтеглени последни. Това е и тяхното желание. Много други дипломатически мисии напуснаха Украйна, но ние сме още на терен и до последно ще помагаме на нашите сънародници", заяви Димитров.

Зеленски предложи четири града за преговори с Русия

„В Одеса късно снощи губернаторът въведе забрана за движение по пътната инфраструктура. След преговори забраната е вдигната“, каза още Митко Димитров. Той допълни, че има информация и за българи, които се евакуират самостоятелно, а призивът към тях е да тръгват с пълен резервоар с гориво, доколкото това е възможно.

Във връзка с комендантския час в Киев Димитров уточни, че всички усилия са впрегнати и се надява в рамките на днешния ден или утрешния да могат да изведат сънародниците ни в Киев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама