Мъск задейства сателитния си интернет в Украйна

15:00, 27 фев 22 25 1562 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Милиардерът Илон Мъск обяви късно снощи, че сателитната широколентова услуга Starlink на неговата компания SpaceX е достъпна в Украйна, като SpaceX изпраща повече терминали в страната, чийто интернет е нарушен поради руската инвазия, съобщава „Ройтерс“.

„Услугата Starlink вече е активна в Украйна. Още терминали са напът“, написка Мъск в Twitter.

Изявлението на Мъск е в отговор на туит от служител на украинското правителство, който помоли Мъск да предостави на засегнатата страна станции за Starlink. „Илон Мъск, докато се опитваш да колонизираш Марс – Русия се опитва да окупира Украйна! Докато вашите ракети успешно кацат на Земята от Космоса - руските ракети атакуват украинските граждани“, написа в Twitter вицепремиерът на Украйна Михайло Федоров.

Интернет свързаността в Украйна беше засегната от руската инвазия, особено в южните и източните части на страната, където сраженията са най-тежки, съобщиха в събота компании, наблюдаващи интернет.

Въпреки че е изключително скъпа за внедряване, сателитната технология Starlink може да осигури интернет за хора, които живеят в селски райони или трудно обслужвани места, където не достигат оптични кабели и клетъчни кули. Технологията може също така да окаже ключова подкрепа, когато урагани или други природни бедствия нарушат комуникацията, пише БНР.

На 15-и януари Илон Мъск заяви, че неговата компания SpaceX има 1469 активни спътника Starlink и 272 скоро ще се преместят в оперативни орбити.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама