„Хора и улици“: Къде да се крият софиянци при бомбардировка

10:00, 28 фев 22 / София 25 3126 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Войната в Украйна ни накара да обърнем поглед към собствената си безопасност. И да се запитаме какво бихме направили в случай на бомбардировка над София.

Няма официална информация за броя на бомбоубежищата в столицата. По непотвърдени данни на софийска територия съществуват повече от 500 такива. Те обаче не са поддържани и състоянието им е лошо, заради което в случай на нужда биха били неизползваеми. Освен това под всяка сграда, строена преди 90-те години, има бомбоубежище, но едва ли и за тях се полагат грижи според правилата за безопасност и сигурност.

При бомбена заплаха обаче може да бъде използвано метрото. Така то се превръща в най-голямото бомбоубежище в столицата, което далеч не би успяло да побере всички нуждаещи се от прикритие софиянци. Освен метростанциите, могат да бъдат използвани и няколко подлеза.


Снимка: Facebook/ Йорданка Фандъкова

Защо метрото е най-сигурно? Защото едно от изискванията за изграждането на конструкцията му е да издържа на ударна вълна. То е снабдено и с необходимата вентилация и водопровод, отделен от централния. Според различни източници метрото би могло да изолира хората от външния свят до максимум три дни – този период се смята и за психологическа бариера.

Друго подходящо убежище в случай на „дъжд от бомби“ над софийското небе е гаражът на НДК. Той също разполага с нужните вентилационни системи, както и с три уплътнени врати. Още едно скривалище е и това под трезора на БНБ на бул. „Цариградско шосе“.

 

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Той е първият паметник в София...

„Хора и улици“: Кой владетел присъединява София към България?

„Хора и улици“: Инцидентът, заради който спира Княжевският лифт

„Хора и улици“: По следите на старите софийски бардаци

„Хора и улици“: Мястото, което свързва Пенчо Славейков и Стоянка Мутафова

„Хора и улици“: Народът му вика „харзалището“, а князът – „skatingring“

„Хора и улици“: Кой Гешов е живял в историческата къща?

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама