Кирил Петков с извънредно обръщение към нацията

18:07, 27 фев 22 / Политика 25 4958 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес искам още по-ясно да изразя острото осъждане на руската агресия върху Украйна. Това е братоубийствена война. Това каза премиерът Кирил Петков в извънредно обръщение към нацията.

„В момента от двете страни вече няколко хиляди млади войници са загинали. Едновременно с това има и много цивилни жертви, а и голяма част от цивилното население в Украйна се крие под спирките на метрото и всеки ден очаква да има унищожение на техните домове. Искам да ви уверя, че ние сме направили списък на българите в Киев, които искат да се евакуират. Имаме 140 нови човека, около 30 има в посолството, и чакаме безопасен зелен коридор за изтеглянето им от Киев", каза премиерът.

Изнася ли България оръжие за Украйна?

Българското правителство не може да стои със затворени очи, когато виждаме мирни граждани под такъв голям риск в тази братоубийствена война. Толкова е жалко как един лидер някъде седи в безопасност на дългата маса, а заради неговите ужасяващи решения млади войници от двете страни в момента загиват“, допълни Петков.

България се присъединява към другите страни в ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военно-логистична поддръжка.

Два автобуса с българи пътуват от Одеса към България

Хуманитарната помощ ще включва дрехи, обувки, палатки, чаршафи, одеяла.

„Нито един човек в Украйна не трябва да се чувства сам в тази братоубийствена война. От утре ще се отвори и сметка в БЧК, където ще се събират средства. Те ще се използват и за бежанците, които идват от Украйна. Хората, които идват от Украйна, трябва да бъдат интегрирани максимално бързо“, каза още министър-председателят.

Нашите сърца са с хората от Украйна. Призоваваме руското ръководство да се откаже от зловещата дейност, която извършва в момента. Но Путин трябва да знае, че целия свят осъжда неговите действия“, каза Кирил Петков, цитиран от БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама