След преговорите: Има надежда за напредък

19:50, 28 фев 22 25 3613 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия и Украйна очертаха точки, по които е възможен напредък, завиха делегациите на двете страни след днешните преговори относно руската инвазия в Украйна, състояли се в беларуския град Гомел на беларуско-украинската граница.

Украинската делегация беше готова да изслуша и да участва в най-подробно и детайлно обсъждане на същността на въпросите от днешния дневен ред", каза ръководителят на комисията по международни въпроси в руския парламент, Леонид Слуцки. „Имаме надежда, че преговорите ще доведат до положително развитие - ако я няма, то няма как да продължим", допълни той.

Руската и украинската страна намериха някои допирни точки, от които могат да се формират общи позиции”, заяви пред репортери Владимир Медински, ръководител на руската делегация.

Делегациите се връщат в столиците си за консултации и обсъдиха възможността да се срещнат за втори кръг от преговори в скоро време, където тези теми ще получат конкретни стъпки на развитие", заяви украинският преговарящ Михайло Подоляк.

Министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей заяви, че страната му е готова да даде своя принос за разрешаването на кризата между Русия и Украйна, за да съдейства за постигането на положителен резултат, съобщи БГНЕС.

Разговор Путин-Макрон

Решението на кризата в Украйна е възможно само при зачитането на законните интереси на Русия в сферата на сигурността. Това е заявил руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския държавен глава Еманюел Макрон.

Законните интереси на Русия в сферата на сигурността включват: признаване на руския суверенитет над Крим, демилитаризация и денацификация на украинската държава и гарантиране на неутралния й статут, уточниха от пресслужбата на Кремъл. Путин е уверил Макрон, че руската армия не застрашава мирното население и не нанася удари по граждански обекти, предаде БНР. 

По-рано министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента и върховен главнокомандващ, че ракетните войски със стратегическо предназначение, Северният и Тихоокеанският флот и стратегическата авиация носят бойното си дежурство в усилен състав.

Ден 5 на войната в Украйна: Експлозии в Киев и Харков

Украйна в ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски е подписал официално заявление от страна на Украйна за членство в Европейския съюз, става ясно от публикация със снимки във Facebook. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 08:24, 28 фев 22

Вчера руската делегация за преговори цял ден ги чакаше украинците. Така е, като си сложил клоун за президент. Горките украинци. Бог да ги пази!

2 До долния Анонимен 12:48, 28 фев 22

Единствения клоун си ти!!! Бляд!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама