Кабинетът отпусна 4 млн. лева за системата за ранно предупреждение

17:15, 28 фев 22 / Политика 25 2072 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

На извънредно заседание Министерският съвет отпусна 4,1 млн. лева заподновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31 декември миналата година и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване. 

„Не искам да вкарвам паника, хората трябва да са спокойни, но ние като българско правителство трябва да имаме този капацитет“, заяви премиерът Петков.

На този фон от здравното министерство съобщиха, че няма промяна в радиационната обстановка в страната. От миналата седмица са предприети мерки за увеличаване на мониторинга на атмосферните отлагания. Към момента и не се налага предприемане на мерки за радиационна защита на населението.

На брифинг по-рано днес премиерът обяви, че свиква заседанието, за да се обсъждат три точки. Първата - успешното евакуиране на българи от Киев„190 човека са в автобусите, излизайки от Киев. Зеленият коридор успя да се осъществи“, посочи Петков.

Втората - заявката на руския президент Владимир Путин привеждането на силите за ядрено възпиране във висока степен на готовност. По повод ядрената заплаха, Петков заяви: „Това може да е само опит за сплашване, но не може да бъде игнорирано“.

Путин постави ядрените сили в готовност

Третата точка - оставката на военния министър Стефан Янев. Кабинетът настоява оставката да се гласува от Народното събрание още утре на извънредно заседание.

Снощи във Facebook Стефан Янев заяви, че очаква да бъде заменен с „някой по-отзивчив“. По думите му отстраняването му ще постави под риск националната сигурност и стабилността на кабинета. Какво още написа той и какви са мотивите на Петков да поиска оставката му прочетете тук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:39, 28 фев 22

Много зелени тези момчета от ПП. Просто Киро е дурак!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама