Най-скъпото растително масло вече е палмовото заради войната в Украйна

18:40, 01 мар 22 25 2091 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За първи път в историята палмовото масло се превърна в най-скъпото сред четирите основни хранителни масла, тъй като купувачите бързат да осигурят подмяна на доставките на слънчогледово олио от Черноморския регион. Той по принцип е най-големият износител в света, с оглед на страхове за нарушаване на доставките след руското нахлуване в Украйна, съобщава „Ройтерс“.

Рекордната премия на палмово масло (FCPOc3) спрямо конкурентните масла може да навреди на чувствителните към цените азиатски и африкански потребители, които вече са разколебани от нарастващите разходи за гориво и храна, и да ги принуди да намалят потреблението и да преминат към конкурентно соево масло (BOc1), посочиха пред „Ройтерс“ стокови дилъри.

Суровото палмово масло (CPO) се предлага на цена от около 1925 долара за тон, включително стойност, застраховка и навло (CIF), в Индия за доставките през март, в сравнение с 1865 долара за сурово соево масло.

Суровото рапично масло се предлага за около 1900 долара на тон, докато търговците не предлагат сурово слънчогледово олио, тъй като пристанищата са затворени поради кризата в Украйна.

Черноморският регион осигурява 60% от световното производство на слънчогледово масло и 76% от износа, посочва „Ройтерс“ и допълва, че пристанищата в Украйна вероятно ще останат затворени до края на инвазията.

Азиатските и европейските рафинерии увеличиха покупките на палмово масло с краткосрочна доставка (в рамките на месеца), за да заменят слънчевото масло. Тези покупки вдигат цената на палмовото масло до ирационални нива“, посочи базиран в Мумбай дилър от глобална фирма за търговия, пише БНР. „Те имат възможност да купуват и соево масло. Но бързите доставки на соево масло са ограничени и им отнема много повече време, за да пристигнат в Азия, в сравнение с палмовото масло“, допълни той.

В същото време се очаква производството на соя в Аржентина, Бразилия и Парагвай да спадне поради сухо време.

Чувствителните към цените азиатски купувачи традиционно разчитаха на палмово масло поради ниските разходи и бързите срокове за доставка, но сега те плащат повече от 50 долара на тон надбавка за соево и слънчево масло, каза базиран в Куала Лумпур търговец на ядивно масло, цитиран от „Ройтерс“. Ценовата премия за палмовото масло обаче е временна и може да изчезне през следващите няколко седмици, тъй като купувачите преминават към соево масло за доставки през април, допълни същият търговец.

По-голямата част от допълнителното търсене на палмово масло се покрива от Малайзия, тъй като Индонезия наложи ограничения върху износа, каза индийски дилър на рафинирано олио. „Малайзийските запаси се изчерпват бързо поради скока в търсенето. Това (палмовото масло) е най-големият бенефициент от настоящата геополитическа ситуация“, отбеляза още той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама