Оцениха български стартъп на 1 млрд. долара

13:56, 01 мар 22 25 2586 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България вече има първа компания, която отговаря на определението „еднорог“. Това е финтех дружеството Payhawk, а еднорог е технологична стартираща компания, която успява да бъде оценена на 1 или над 1 млрд. долара.

В интернет страницата на компанията сочат, че са успели да наберат нови 100 млн. долара капитал, като при това вече оценката на компанията е достигнала оценка от 1 млрд. долара. От там посочват, че компанията иска да бъде катализатор на българската „екосистема“ от стартиращи технологични предприятия.

Само преди три месеца компанията бе оценена на 570 млн. долара, след предишния кръг от финансиране. Т.е. стойността и е нараснала почти двойно за малко повече от 90 дни.

Във връзка с новината министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер написа във Facebook: „Епохален ден за българската икономика. Първият български еднорог, или технологична компания, оценена за над 1 млрд долара, e вече официален факт“.

С какво PayHawk стана толкова ценна?

Компанията, която е от повече от три години на пазара, предлага услугата си за бизнес клиенти, които искат да улеснят разплащанията си.

Бизнес който иска да работи с платформата, получава банкова сметка с IBAN от нея, който може да свърже със своята, като от там могат да се теглят или вкарват средства. Клиентите от своя страна могат да издават на служителите си виртуални или физически карти за разплащане. Така бизнесът може да контролира и да налага бюджети по тези карти и да улесни счетоводството си, като неговите служители директно ползват картите при разплащане на фирмени разходи при покупки на провизии, командировки и др., пише bTV.

Друго предимство е, че PayHawk не начислява такси при превалутиране за плащания в евро, долари и британски паунди.

Компанията има офиси в София, Лондон, Берлин и Барселона достигна оценка на стойност $1 милиард. Това се случи, след като набра нов капитал за 100 млн. долара.

Водещ инвеститор в PayHawk е Lightspeed Venture Partners – световноизвестен фонд за рисков капитал с инвестиции от над $10,5 милиарда в различни компании. Други присъединяващи се фондове са Sprints Capital, Endeavor Catalyst, HubSpot Ventures и Jigsaw VC.

Винаги сме знаели, че можем да построим голяма компания, ако решим значителен проблем на достатъчно голям пазар. Размерът на тази възможност продължава да движи растежа и мотивацията ни до ден днешен”, заяви Христо Борисов, съосновател и главен изпълнителен директор на Payhawk.

Payhawk е много повече от софтуер за управление на разходи. Това е „one-stop-shop” за финансови екипи с цел консолидиране на разнородните досега системи, необходими за изразходване, проследяване, обработка и бюджетиране на корпоративни средства”, коментира инвестицията Аршам Мемарзаде, партньор в Lightspeed Venture Partners.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама