България гони двама руски дипломати и иска извинение от руското посолство

17:58, 02 мар 22 25 2744 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Двама руски дипломати бяха обявени за персона нон-грата и трябва да напуснат България в срок от 48 часа, след като българските служби са уведомили МВнР за извършвана от чужденците нерегламентирана разузнавателна дейност.

С друга нота Външно остро протестира срещу публикации на руската дипломатическа мисия в София, в които ма „обидни квалификации и внушения“. МВнР иска извинение и премахване на публикациите, предаде bTV. 

Митрофанова отказала да се яви във Външно

За получаване на двете ноти е била привикана посланика на РФ Елеонора Митрофанова, която не е приела с мотива, че не е в София. Затова във Външно се е явил дипломатът Филип Воскресенски. 

Русия ще отговори огледално на изгонването на двамата дипломати, съобщи руското посолство у нас. От посолството също така заявиха, че в нито една от връчените ноти не се съдържат конкретни факти, предаде БГНЕС.

Български генерал е уличен в шпионаж за Русия

По-рано днес стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за разузнавателна дейност от гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет у нас.

Според прокуратурата той е действал заедно с български гражданин – генерал от резерва, който е имал достъп до класифицирана информация, касаеща НАТО и Европейския съд. Повдигнато му е обвинение.

По непотвърдена информация, разпросранявана в някои медии, става дума за бригадния генерал Валентин Цанков.

Той е обвинен за координация и предаване на информацията на руския дипломат на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София. Както и за прикритие на неправомерната дейност - конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

Извършени действия по разследването:
- провеждат се претърсвания и изземвания на два адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин.
- СП е изпратила уведомително писмо чрез главния прокурор до министъра на външните работи за нарушаване Виенската конвенция за дипломатически отношения и установена нерегламентирана разузнавателна дейност от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в България.

Припомняме, че това е второто образувано досъдебно производство в прокуратурата за шпионство в полза на чужда държава. Предходното е наблюдавано във Военно-окръжна прокуратура и е в съдебна фаза, като предстои разпоредително заседание.

Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на Република България, написа сутринта главният прокурор Иван Гешев в профила си в Twitter.

Надявам се политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи“, добави той.

Правителството е в течение на разследването за руски шпионаж

Правителството е в течение на разследването за руски шпионаж в България, обяви говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Премиерът координира лично с външно министерство и ще бъдат предприети всички необходими мерки, включително преглеждаме и необходимостта от идентифициране на допълнителни лица, които евентуално поставят под въпрос техния дипломатически статус, понеже не изпълняват само дипломатически функции“, заяви тя, цитирана от БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама