Митрофанова отказала да се яви във Външно

14:47, 02 мар 22 / Политика 25 2119 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е отклонила покана да се яви в Министерството на външните работи. Това стана ясно от думите на говорителя на кабинета Лена Бориславова във връзка с разследването за руски дипломат, който е извършвал нерегламентирана разузнавателна дейност в България.

„Работим заедно със службите. Премиерът координира лично с Външното министерство. Посланичката е била поканена да се яви в МВнР. Доколкото ми е известно, тя е отказала и ще изпрати свой заместник”, уточни Бориславова, цитирана от БНТ.

Лена Бориславова каза, че ще бъдат предприети всички необходими мерки, включително се преглежда необходимостта от идентифициране на допълнителни лица, които поставят под въпрос дипломатическия статус.

Тя заяви, че не знае колко време заподозреният руски дипломат е бил на територията на България. На въпрос дали се проверяват връзки с български представители каза, че вярва, че се извършват всички необходими действия. „Истина е, че от ескалиране на ситуацията между Русия и Украйна българските служби са в завишено ниво и степен на готовност и правят проверки по всички направления, които са от значение за националната сигурност”, посочи Бориславова, като информира, че не разполага с данни кой е замесеният българин.

Български генерал е уличен в шпионаж за Русия

„Преглеждаме необходимостта от идентифициране на допълнителни лица, които евентуално поставят под въпрос техния дипломатически статус понеже не изпълняват само дипломатически функции”, посочи тя.

Руското посолство у нас заговори за „евроатлантически подлоги“

Междувременно от руското посолство у нас съобщиха, че днес Митрофанова и служители на Посолството са се качили на връх Свети Никола и са положили венци и цветя пред Паметника на свободата, издигнат в памет на загиналите по време на Руско-турската война 1877-1878 г.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама