Руският народ също носи отговорност

13:36, 03 мар 22 / Свят 25 1840 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Главният редактор на „Новая газета“ и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов заяви, че руският елит никога не е бил толкова единен около президента си. Според него руският народ също трябва да носи отговорност за това, че до голяма част от него не достига истината за събитията в Украйна.

Във видеовръзка с подкомисията за човешки права в Европейския парламент Муратов обясни единството на руския елит така: „Предполагам, че циментирането на елита е преди всичко заради това, че вече няма къде да иде. Ще му се наложи да живее тук, а тук вечно ще управлява един президент. Затова да му се противопостави е страшно и неизгодно“.

Като най-опасен момент той определи „съвсем реалната заплаха от ядрена война“. Той се обоснова с думите на Путин, че отговорът на Съединените щати може да е такъв, какъвто те не са преживявали в историята си: „Това, разбира се, изглежда като кошмар, но аз не изключвам възможността в определен момент у тях да възникне изкушението да натиснат червеното копче“.

Москва засили атаките в Украйна

Муратов каза, че вчера е разговарял по въпроса с последния съветски президент Михаил Горбачов, който категорично отхвърля тази възможност. Той обаче припомни, че тя се обсъжда много години и по контролираните от държавата медии все повече се говори за локален ядрен конфликт.

Според Муратов голяма част от народа е против войната, но има и такава, която не иска да види истината. „Не може през цялото време да се казва: „Видях по телевизията“. Ами кликнете в интернет, следете нас или телевизия „Дожд“ и тогава ще имате пълната картина“, каза Муратов, цитиран от БНР.

Не е нужен такъв народен инфантилизъм. Смятам, че до голяма степен и отговорността е на тези хора, които не искат да знаят нещо. Помните ли как беше в „Алиса в страната на чудесата“: „Аз съм под масата и сега вече няма накъде“, в смисъл да раста. Струва ми се, че трябва да се подадеш над тази маса и да пораснеш“, посочи той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама