Радев: Да не допускаме братоубийствената война у дома

18:54, 03 мар 22 / Политика 25 1903 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

България чества 144-ата годишнина от Освобождението си под знака на руската инвазия в Украйна. В словото си за националния празник президентът акцентира върху войната в Украйна и призова към съпричастност с търсещите убежище.

Тази година отбелязваме националния си празник, когато Родината ни приема бежанци, а войната бушува близо до нас. Воюват синовете на два братски народа, чиито деди са положили кости на нашата земя, сражавайки се рамо до рамо за свободата ни като воини от армията на цар Александър II, съкрушила Османската империя. 

За нас, българите, сегашната братоубийствена война е особено болезнена. Затова първият ми призив днес е да не допуснем ожесточението, което опустошава земите на север, в Украйна, да се всели и в нашите сърца, да влезе в нашия дом. Нека и днес отворим обятия към всички бедстващи, така както нашите предци намираха закрила от робството в Киев, Одеса, Москва и Петербург. Нека бъдем хора!“, каза президентът Румен Радев в словото си преди тържествената заря-проверка в София по случай националния празник.

Държавниятглава призова да пазим историята си от домогванията на безродници и осквернители, защото народ, който допусне да изгуби паметта си, е обречен да изгуби и свободата си.  

„Надигнаха се гласове да не отбелязваме днешния празник, но тъкмо ревизиите на историята са причина за много трагедии! Не, ние сме тук, за да почетем имената на нашите възрожденци, на нашите четници, на Паисий, на Раковски, на Левски, на Ботев, на всички, които с делото и саможертвата си напредваха и доближаваха възкресението на България“, заяви президентът.

„Днес отдаваме почит на доблестните войни от Освободителната армия без значение дали по произход са руснаци, украинци, белоруси, румънци или финландци. Всички те са в пантеона на нашата, българската свобода. Почитаме паметта на храбрите ни опълченци. Ничия памет не заслужава да бъде хвърляна на политическите бесове“, каза още Радев. 

Напрежение на Шипка: Освиркаха и замериха със снежни топки премиера

През последните години Румен Радев присъстваше на честванията на Освобождението на Шипка, но тази година заради войната в Украйна той участва само в тържествата в столицата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама