Големите кавички на седмицата: Война, фойерверки и кученца

13:00, 05 мар 22 / Големите кавички 25 1630 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата: Пари, оръжия, война

Повече от седмица продължава войната в Украйна. Проведените досега два рунда от преговори между руската и украинската страна обаче не донесоха така очаквания мир. Не помогнаха и икономическите санкции и изолация, които Западът налага на Русия. Какво предшества избухването на конфликта и какви бяха възможните ходове след назряването му, може да прочетете тук.

Големите кавички: „Не знаех, че цената на европейското единство е войната“

В петък войната доби ново измерение за Европа, след като руснаците превзеха АЕЦ „Запорожие“ - най-голямата атомна електроцентрала на Стария континент. „Европа, събуди се“, написа президентът Зеленски през нощта, когато изходът от боевете около АЕЦ не беше ясен. Той предупреди, че в Запорожие има 6 реактора, а в Чернобил е бил повреден само един… Добрата новина засега е, че няма опасност от радиоактивно замърсяване у нас. Лошата е, че боевете продължават и изходът от войната все още не е ясен. Как би могъл да се развие конфликтът, прочетете – тук.

Големите кавички: „Зеленски е новият Рейгън, а Борис Джонсън - новата Тачър“

Една от най-обсъжданите фигури в последната седмица е тази на украинския президент Володимир Зеленски, който се оказа мишена на три неуспешни опита за убийство. Зеленски „оглави“ украинската съпротива на руското нашествие и неведнъж призова Запада за по-сериозни санкции. Президентът постигна историческо сближаване между Украйна и ЕС, като подписа официално заявление за членство в Евросъюза, бързата писта пред страната все още е под въпрос. Няколко дни по-късно Грузия и Молдова също поискаха спешно приемане в ЕС заради надвисналата опасност от Русия.

Набиращият популярност Зеленски дори беше сравнен с бившия американски президент Роналд Рейгън, който заедно с британския премиер Маргарет Тачър има основен принос за края на Студената война и разпада на СССР.

Големите кавички: „Солидарността към Украйна ще ни се отплати многократно“

И докато лидерите търсят изход от ситуацията, обикновените хора изпитват на свой гръб последиците от войната. По последни данни броят на украинските бежанци расте и вече надхвърли 1 млн. души. За унищожителната война от първо лице… разказваме тук.

У нас от началото на руската инвазия са пристигнали над 16 хил. украинци, а държава, неправителствени организации и доброволци се опитват да се справят със ситуацията. И тук ключовата дума е опитват, защото още в първите дни стана ясно, че страната ни не е съвсем готова за подобна бежанска вълна.

Малко по-малко ситуацията се подобрява, благодарение на множеството доброволци, откликнали на нуждите на пристигащите у нас украинци. Ако и вие можете и искате да помогнете на Украйна – ето как може да дадете своя принос.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер дори успя да види хубавата страна на бежанския поток към страната - прираст на населението, задоволяване не нуждите на бизнеса за работна ръка и лъвски пай при разпределението на европейски средства за справяне с последиците от войната. Както се казва с един куршум не два, а три заека...

Големите кавички: „Бойко Борисов да си вземе кученцето от Путин“

Войната в Украйна и българската позиция срещу руските действия изостри отношенията между София и Москва. През седмицата прокуратурата обвини двама руски дипломати и един български генерал в шпионаж. Така България изгони нова порция руски представители, а Москва видя в това провокация.

Масло в огъня наля и руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която демонстрира меко казано провокативно поведение. Първо нарече България „евроатлантическа подлога“ заради спирането на руски медии у нас, после отклони покана да се яви в МВнР, за да поднесе цветя на Шипка, а поздрава си по случай 3 март сравни освобождението на България с „операцията в Донбас“. Скоро след това се почвиха и призивите за нейното изгонване.

Големите кавички: „Зарята на 3-ти март е неуместна, фойерверките сега са над Киев“

И докато сме на темата за Националния празник, няма как да не признаем, че тази година той мина под знака на войната в Украйна. Словото на президента Румен Радев не подмина събитията, които се развиват близо до нас, а премиерът бе посрещнат с възгласи „Русия“, „Оставка, „НАТО вън“ и снежни топки от „патриоти“ на Шипка.

Конфликтът обаче повдигна и въпросът дали изобщо трябва да отбележим Освобождението си, както и дали не трябва да сменим националния си празник с друга, по-подходяща дата, която не „възпитава“ преклонение към Русия. Аргументите за и против отмяната на честванията, събрахме тук.

Навръх Националния ни празник потърсихме и една различна гледна точка към актуалните събития - на писателя и потомствен пилот Йордан Колев. С него разговаряме за патриотизма, последствията от разрушителната война между Русия и Украйна, както и за убежището в книгите. Разговорът ни е повече от интересен, тук може да се уверите сами.

И още..

Конфликтът в Украйна стана причина и за първата рокада в правителството. България смени министъра си на отбраната в разгара на военната криза заради изказвания, в които се разграничава от позицията на правителството и на Европа. Стефан Янев и Кирил Петков се разделиха със скандал, а бившият служебен премиер даде заявка, че ще обяви нов политически проект, „когато му дойде времето“. Междувременно се появиха слухове, че у нас започва мобилизация на населението, които бяха опровергани и от премиера и от наследника на Янев Драгомир Заков.

На фона на войната в Украйна у нас се разрази истинска истерия с горивата. Страх от покачване на цените и паника, че може да има дефицит на гориво обхванаха редица шофьори и те извиха дълги опашки пред някои бензиностанции в цялата страна в сряда през нощта. Цената на горивата у нас  преминаха психологическата граница от 3 лв. за литър, а КЗК започна проверка на бензиностанции и търговците с горива. Кой стои зад паниката с горивата – хипотезите са тук.

Следващата седмица се очаква у нас да заработи електронен регистър на бомбоубежищата. Идеята е всеки да може да провери по интернет кое е най-билзкото място, на което може да се укрие, в случай на опасност.Властите пристъпиха към тази стъпка, след като стана ясно, че скоро не се очаква край на военните действия в Украйна. Къде могат да се скрият софиянци при евентуални бомбардировки, може да научите – тук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама