Възможно ли е незабавно членство в ЕС?

09:30, 05 мар 22 25 1364 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Преди по-малко от седмица украинският президент Володимир Зеленски официално поиска страната му да получи „незабавно“ членство в ЕС по специална бърза процедура, в момент, в който страната му е атакувана от Русия. Той изнесе емоционална реч пред Европейския парламент, а в отговор евродепутатите му ръкопляскаха на крака. Председателят Роберта Мецола обеща да подкрепи призива, „каквото и да коства“ това. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък заяви, че Украйна „е една от нас и ние ги искаме в ЕС“. Възможна ли е обаче ускорена процедура за незабавно приемане в ЕС? 

Десетки бяха дипломатическите совалки в Брюксел през последните няколко денонощия след началото на военната инвазия на Русия в Украйна.

Всеки ден от изминалата седмица беше изпълнен с извънредни срещи - на министрите на вътрешните работи; на министрите на външните работи; на министрите на правосъдието; на министрите на финансите и на министрите на селското стопанство.

След Киев такъв статут поискаха Грузия и Молдова. Европейският съюз подкрепи техните аспирации за присъединяване, но предупреди, че има процедури – решението се взима с консенсус от страните членки. Европейската комисия получава само мандат за преговори, но страните членки решават кога и как може да се случи членстовто. Страната също така трябва да е завършила процеса на реформиране на политическата и съдебната си система, за да ги направи съвместими с тези на ЕС. Необходимо е още Украйна да е приела системата на общото право на ЕС. 

Българският външен министър Теодора Генчовска заяви вчера, че това ще е дълъг процес. Тази ускорена процедура, за която се говори, просто не съществува.

Европа обаче не изключва и нови икономически санкции срещу Русия. Европейската комисия отново трябва да направи предложенията, пише bTV.  

„Не сме част от конфликта“: НАТО няма да се намеси в Украйна

Припомняме, че след вчерашната среща на външните министри на НАТО стана ясно, че няма да има войски и самолети на украинска територия.  Алиансът даде да се разбере, че е съюз на отбрана и не търси конфликт и война с Русия, но е готов да защитава всеки един от членовете си, ако това се наложи.

Българският външен министър Теодора Генчовска потвърди вчера, че страната ни не е поискала засилено военно присъствие на нейна територия. По думите ѝ основният фокус на внимание в момента е конфликтът да не излиза от територията на Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама