Зеленски към НАТО: Плащате с литри гориво за литрите наша кръв

18:00, 05 мар 22 25 3409 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В горчива и емоционална реч украинският президент Володимир Зеленски разкритикува НАТО, че отказва да наложи забранена за полети зона над Украйна, като заяви, че това напълно ще развърже ръцете на Русия да засили атаките от въздуха, предаде „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА.

„Не сме част от конфликта“: НАТО няма да се намеси в Украйна

Всички хора, които умрат от този ден нататък, ще умрат и заради вас, заради вашата слабост, заради вашата липса на единство“, заяви Зеленски в обръщение късно вечерта.Алиансът даде зелена светлина за бомбардиране на украинските градове и села, отказвайки да създаде зона, забранена за полети“, подчерта той.

Припомняме, че вчера НАТО отказа да наложи забранена за полети зона, като предупреди, че това би предизвикало широкомащабна война в Европа с притежаващата ядрени оръжия Русия.

Всичко, което Алиансът успя да направи, беше да прокара през системата си за доставки 50 тона дизелово гориво за Украйна. Вероятно за да можем да изгорим Меморандума от Будапеща“, подчерта Зеленски, визирайки даването през 1994 г. на гаранции за сигурността на Украйна в замяна на изтеглянето на ядрените ѝ оръжия от съветската епоха.Няма как да ни откупите с литри гориво за литрите кръв, които проливаме за нашата обща Европа, за общата ни свобода, за общото ни бъдеще“, изтъкна още украинският президент.

Нанасяме на окупаторите такива загуби, каквито не са виждали и в най-страшния си сън

Зеленски обяви, че украинците ще продължат да се съпротивляват и вече са провалили плановете на Русия за светкавична инвазия, „устоявайки девет дни на мрак и зло“. „Ние сме воини на светлината. Историята на Европа ще запомни това завинаги“, категоричен бе той.

Малко по-късно, украинският президент изтъкна, че руската армия е загубила 10 000 войници. „Нанасяме на окупаторите такива загуби, каквито не са виждали и в най-страшния си сън“, добави той.

По думите на Зеленски руските военни са момчета на по 18-20 години, съвсем млади, почти деца. „Това са войници, на които даже не можаха да обяснят за какво се борят и защо са на чужда земя. Русия може да даде на хората си нещо различно от смърт“, заяви Зеленски.

Путин успокоява стюардеси: Почти унищожихме военната инфраструктура на Украйна

Той подчерта, че въоръжените сили на Украйна удържат всички ключови зони на отбрана и контраатакуват окупаторите при Харков, защитавайки града. Те държат Николаев, Киев, Чернигов, Суми, Донбас, допълни Зеленски.

В 21:30 часа българско време Зеленски ще говори пред американския Сенат чрез видеовръзка, съобщиха „Ройтерс“ и АФП.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама