Прокуратурата проглежда за шпиони, когато има критики към Гешев

12:57, 05 мар 22 / Политика 25 1333 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Прави впечатление, че в България прокуратурата проглежда за наличието на шпиони и работата им на нашата територия в моменти, когато или се заговори за закриване на специализираното правосъдие или се повдигнат критики към работата на главния прокурор. Това отбеляза в ефира на bTV министърът на правосъдието Надежда Йорданова по случая за изнесената от Иван Гешев информация за двама руски шпиони в България.

„Надявам се този шпионски скандал да не се превърне в поредния фойерверк, който започва така публично в работата на прокуратурата и няколко месеца по късно утихва“, коментира тя.

Припомняме, че през седмицата Надежда Йорданова внесе предложение до пленума на Висшия съдебен съвет за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Това не е война между институциите, аз като правосъден министър прилагам закона такъв, какъвто е. В случая, когато се констатират нарушения от страна на главния прокурор, аз прилагам правомощията си по конституция“, обясни тя. По думите ѝ Иван Гешев е направил нарушения, които предвиждат предсрочно прекратяване на мандата му.

„Време е да приемем, че в една правова държава институциите действат в съответствие със закона. Аз като юрист не съм подхождала към действие, което е обречено. ВСС е длъжен да разгледа по същество всяко едно твърдение. Този ВСС трябва да разгледа исканията по същество. Ако не прекрати мандата, ще носи отговорност пред обществото“, отбеляза Надежда Йорданова.

България гони двама руски дипломати и иска извинение от руското посолство

Правна помощ за бежанците от Украйна

Министърът на правосъдието заяви още, че българската държава предприема всички мерки за координирано усилие на всички институции, за да помогне на бежанците от Украйна. Това, което направихме още предходната седмица, е да разширим правната помощ спрямо лицата, които навлизат на територията на България, отбеляза тя.

Надежда Йорданова уточни, че се осигурява помощ чрез националното бюро за правна помощ и тя е безплатна.

От вчера беше активирана директивата за временна закрила на ЕС. Това означава, че тези хора имат право за една година да бъдат на територията на ЕС и да се ползват с подкрепа. Правата, които имат като бежанци са за социална закрила, здравна помощ, работа, настаняване, цялата палитра от възможности. Има възможност тази закрила да бъде удължена с още 6 месеца“, обясни министърът на правосъдието.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама