Колко украинци са влезли в България?

14:33, 05 мар 22 25 1847 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От началото на войната до днес през всички пунктове на българо-румънската граница в България са влезли близо 25 хил. украински граждани, съобщи Главна дирекция „Гранична полиция“, цитирана от БТА. На границата са подадени 73 молби за хуманитарна закрила.

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване - 90-дневен престой в рамките на всеки шестмесечен период в България. Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства.

Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой в България, могат да подадат заявление в дирекция „Миграция“ преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от интернет страницата на дирекцията.

Гражданите на Украйна, които желаят да получат международна закрила - статут на бежанец или хуманитарен статут, могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, пред органите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“.

Припомняме, че министърът на туризма Христо Проданов обяви вчера, че държавата ще компенсира хотелиери с 40 лв. на ден за всеки настанен украински бежанец. Той посочи, че сумата все още не е окончателно решена. По негови думи компенсациите ще започнат да се изплащат от началото на следващата седмица и ще покриват разходи със задна дата. Най-вероятно помощта ще е за период от три месеца. Предстои Министерски съвет и Министерство на финансите да дадат указания как ще се подават заявки.

Над 1,2 млн. бежанци са напуснали Украйна от началото на войната

Над 1,2 млн. бежанци са напуснали Украйна от началото на войната преди десет дни. Повечето от тях влизат в ЕС през източна Полша, Словакия, Унгария и северна Румъния, предава „Гардиън“. Полша е приела почти 800 000 украинци, каза зам.-министърът на вътрешните работи Павел Шефернакер. Само в последните 24 часа границата са прекосили 106 000 души - най-големият брой от началото на войната, пише „Сега“.

В Унгария са влезли 140 000 души от Украйна, по данни на тяхното външно министерство. Почти 200 000 са избягали в Румъния, като днес се очаква румънското правителство да одобри създаването на буферен фонд за финансиране на разходите за настаняване на средно 70 000 души на ден за период от 30 дни. Румъния иска и помощ от ЕС.

Това е най-бързо движещата се бежанска криза, която Европа е виждала от края на Втората световна война, коментира върховният комисар на ООН по бежанците Филипо Гранди, цитиран от „Гардиън“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама