Петков призова Радев да провери дали НСО са си свършили работата

20:40, 06 мар 22 / Политика 25 2080 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Националната служба за охрана (НСО) е деполитизирана военизирана служба за сигурност и категорично се противопоставяме на всички опити да бъде обвързвана с партийни интереси, намерения и действия, обявиха от НСО по повод исканата оставка на началника на НСО Емил Тонев от транспортния министър Николай Събев заради инцидента на паметника на връх Шипка по време на честванията на годишнината от Освобождението на България. Тогава премиерът Кирил Петков беше  уцелен със снежна топка, а събралите се симпатизанти на „Възраждане“ го освиркаха

Според Събев, който също присъства на тържествата, премиерът и председателят на парламента са били абсолютно уязвими. Той дори заподозря съвместни действия между службата за охрана и привържениците на „Възраждане“.

Заради снежните топки по Петков: Министър поиска оставката на шефа на НСО

И бивш шеф на НСО призова настоящия да подаде оставка

Бившият началник на службата за охрана ген. Красимир Станчев също обяви в ефира на bTV, че случилото се на Шипка е достатъчно основание Емил Тонев да подаде оставка.  „От това, което виждам, не се вземат повече мерки за охрана на първите в държавата, а трябва“, коментира Станчев. Той напомни, че служителите на НСО трябва да пазят не само живота на охраняваните лица, но и тяхната чест и достойнство. По думите му авангардът на охраната е можело да поиска техническа помощ от София, след като е имало информация, че охраняваните лица могат да бъдат нападнати. „Година и половина, откакто съм напуснал, там нищо не се развива в техническа посока“, каза още Станчев.

Напрежение на Шипка: Освиркаха и замериха със снежни топки премиера

Според него има проблем и с подбора на кадрите за службата, защото се назначават хора без нужните качества.

НСО смята, че са си свършили работата

Ръководството на НСО обаче смята, че служителите им напълно са си свършили работата, за което им благодарят. „Ръководството на Националната служба за охрана изразява благодарност на своите служители, които с професионалното си поведение допринесоха за овладяване на възникналото напрежение и съобразно своите правомощия не допуснаха да се стигне до нежелани инциденти по време на честванията на националния празник“, пише в кратката позиция на НСО, разпратена три дни след инцидента. 

Петков призова Радев да провери дали НСО са си свършили работата 

По-късно Кирил Петков коментира в ефира на bTV, че може само да поздрави екипа от НСО, който е бил около него на 3 март. Отивайки там, ясно се виждаше, че е подготвено от партия „Възраждане“ да не можем да се качим на паметника и да поднесем венци. Благодаря на момчетата от НСО, че въпреки цялата опасност ние се качихме. Екипът около мен се справи брилянтно. Друг е въпросът дали е на ниво ръководството, което е подготвило организация на събитието“, отбеляза той. 

Премиерът припомни, че НСО е под ръководството на президента Румен Радев и именно за това го призова да направи анализ на работата на службите за охрана.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:30, 06 мар 22

При хвърляне на каквото и да било по охраняемите лица, се покриват и извеждат на безопасно разстояние, а източникът на действието се неутрализира!!! НСО са направо СМЕШНИЦИ и не само шефа, но и редовите и началниците група и събитие... всички вън!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама