Руски гимнастик провокира с демонстрация срещу Украйна

11:57, 07 мар 22 / Спорт 25 2377 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руският гимнастик Иван Куляк може да бъде изхвърлен задълго от състезание под егидата на Международната федерация по спортна гимнастика. Срещу него ще стартира дисциплинарно разследване заради действията по време на Световната купа в Доха, Катар.

20-годишният спортист предизвика скандал, след като завърши на трето място на финала на успоредка. Той показа буквата „Z” на екипа си, докато беше на почетната стълбичка. Буквата е символ на руската армия, която навлезе на територията на Украйна. Символът може да бъде забелязан на танковете и военните машини на Русия в Украйна като идентифициращ знак, предаде БНТ.

Нещо повече, жестът на Иван Куляк беше направен, докато на подиума беше украинският гимнастик Иля Ковтун, който спечели златото в дисциплината. Казахстанецът Милад Карими също беше на почетната стълбичка – на втората позиция.

Когато Иля Ковтун се качи на най-високото стъпало, за да получи златния си медал, той се ръкува с Карими, но не поздрави Иван Куляк.

Международната федерация по спортна гимнастика вече предприе санкции срещу представителите на Русия и Беларус заради военната инвазия в Украйна. От 7 март спортистите от тези две страни, както и официални лица и съдии, нямат право да взимат участие в състезания под егидата на Федереацията. До тази дата, какъвто е случаят със Световната купа в Доха, състезателите на Русия и Украйна можеха да се състезават, но като неутрални спортисти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Herbert 05:48, 11 мар 22

Get access to over 1.2 million unique blog articles at affordable rates. Buy ready-made blog articles from only $1!

Learn more --> http://articlemarket.co/special

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама