ЕК с план да намали зависимостта си от руски газ със 60%

17:21, 08 мар 22 25 2294 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Намаляване на европейската зависимост от руски газ с 60% до края на годината и план за справяне с кризата, обяви Еврокомисията. Мерките са представени часове, след като Москва за първи път открито заплаши, че ще спре доставките на газ за Европа през „Северен поток“ заради блокирането на одобрението на „Северен поток 2“.

Мерките на Брюксел предвиждат задължителни запаси от газ за 27-те. Поне 90% от газохранилищата в Европа трябва да са пълни до края на септември, предаде bTV. 

Природният газ поскъпва заради „Чирен“

Предвижда се и спешно оборудване с възобновяеми източници и рязко увеличаване на производството на биоенергия. Брюксел потвърждава възможностите за предоставяне на краткосрочна подкрепа от страните-членки за най-засегнатите предприятия от високите цени на енергията.

Петков: Може да искаме изключение от санкциите за вноса на руски газ

За първи път Русия заплаши със спиране на газа

 

Русия може да предприеме огледални“ действия на тези, взети от западните страни, като спре функциониращия в момента газопровод „Северен поток 1“ към Германия, който беше пуснат в експлоатация през 2011 г. заяви по-рано руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от БНР.

Зеленски: Това не са хора

„Във връзка с неоснователните обвинения срещу Русия относно енергийната криза в Европа и налагането на забрана за газопровода „Северен поток 2“, ние имаме пълното право да вземем подходящо решение и да наложим ембарго върху изпомпването на газ през газопровода Северен поток 1“, посочи руският вицепремиер в изявлението, излъчено по руската държавна телевизия.

Европа ни тласка към ембарго върху доставките на руски природен газ, но ние все още не сме взели подобно решение“, отбеляза Новак, но допълни: „Никой няма да има полза от това“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама