Вашият царски пищов за политиката

14:30, 09 мар 22 / Политкаст 25 2058 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Царски Пищови“ е образователен портал, който има за цел да информира младата аудитория за различни аспекти от политиката в България и по света по интересен и разбираем начин. Част от темите, които засягат са структурата на държавното управление, правата при гласуване, активните политически партии, важни политически фигури и законодателство. Царски пищови е неформален проект, изграден изцяло от доброволци. Мисията им е да направят гражданското участие и политиката в България достъпна.

Борим се да изкореним стериотипа, че политиката е мръсна дума. В България има много проекти и млади хора, които работят в тази посока. Поколенията в България подхождат различно спрямо политиката. При по-старите генерации има изградено чувство за отговорност да се гласува. Това е важно, но е по-пасивен начин за участие спрямо това, което младите правят в момента. През последните години младите са станали изключително активни на тема политика, гражданска отговорност и гражданско участие, и има много инициативи, които допринасят да има разнообразие и приемственост - това заяви Роберта Костадинова - един от основателите на „Царски пищови.

В България има изобилие от платформи, инициативи и НПО-та, които имат страхотни идеи и са изключително активни. Проблемът е, че те не са популярни и поради това съществува разбирането, че липсва интерес към политиката или че младите са неактивни. В обществото ни се дава гласност на много други неща, но не и на позитивните примери, които идват от доброволчески инициативи и НПО-та“.

„Виждам, че се заражда интерес към политиката и това е подтикнато от нуждата за промяна у хората“.

„Убеждението, че обществото ни има ниска политическа култура не е съвсем вярно. Много от нашите последователи знаят повече и са по-подготвени за политическия живот от нас самите. Младите хора у нас обаче имат страх, че няма да могат да разберат определена тематика на политическия анализ. Самият начин, по който политиката функционира е толкова сложен и заплетен, че отблъсква някои млади хора да се задълбаят повече“.

„България може да има ефективно гражданско общество. Според мен това ще се случи през следващите няколко години и ще бъде до голяма степен изградено от хора, които са живели в чужбина, видели са, че е възможно и носи много блага на държавата и социума. В крайна сметка гражданите са коректив на политическата власт. Спрямо това какво гражданите толерират ще бъдат избирани лидерите и решенията“.

„Не смятам, че народопсихологията ни е толкова изкривена, че да не можем да имаме ефективно гражданско общество. Напротив, смятам, че българите сме много креативни и чепати в позитивния смисъл. Въпросът е обществото да вибрира на една честота и да имаме обща идея за това каква България искаме да имаме. Тогава всеки с малки стъпки в своето ежедневие може да работи в тази посока и да видим голямата промяна“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама