Полезен или вреден е бананът? 

20:00, 13 мар 22 / Любопитно 25 2001 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Всеки от нас е чувал като дете израза: „Яж по една ябълка на ден - и никога няма да видиш болести“. Оказва се обаче, че бананите са не по-малко полезни за организма. Те са богати на витамини и хранителни вещества и ако ядете банани редовно, те ще ви помогнат да поддържате здравето си и дори да подобрите състоянието му. С други думи, да консумирате по един банан на ден означава да помогнете на здравето си. Важно е обаче да помните, че не трябва да прекалявате с бананите, пише „Eat This, Not That“. 

„Healthline“ съветва да се хапва само по един или два банана на ден, но не и повече. Прекалената консумация, дори на здравословни храни като бананите, води до увеличаване на теглото и хранителни дефицити. Какви са обаче ползите от този плод?

Бананите са най-радиоактивният плод

Бананите са полезни за червата

Днес повече от всякога разбираме колко важно е здравето на червата за цялостното ни благополучие. Има много начини да подобрите чревната си микрофлора, но бананите са добро начало. Според проучване от 2017 г., публикувано в „Nutrition Bulletin“, бананите съдържат устойчиво нишесте, което допринася за производството на много важни за здравето на червата късоверижни мастни киселини. Благодарение на тях червата се стабилизират. Освен това те осигурява хранителни вещества на нашата микрофлора.

Помагат за намаляване на теглото

Неоценимата полза от бананите е, че с ежедневната им консумация можем да свалим излишните килограми. Тъй като бананите са богати на фибри и протеини, те дават усещане за ситост за дълго време, въпреки че един плод съдържа само 100 калории. Те са една от 20-те най-популярни храни за отслабване. Затова следващия път, когато пазарувате, не забравяйте да купите няколко банана.

Бананите са застрашени от изчезване

Полезни са и за кожата

Когато си мислите за храни, които са полезни за кожата, вероятно се сещате за сьомга, авокадо и орехи. Но бананите също са полезни за здравето на кожата. Това е така, защото те съдържат витамини и минерали, особено манган, който повишава нивата на колаген. Каквито и да са проблемите ви с кожата - акне, бръчки, сухота - един банан на ден определено може да ви помогне. Козметолозите дори предлагат да се правят бананови маски, като твърдят, че те съживяват кожата.

Зареждат с енергия тялото

Консумацията на банан преди или след тренировка ще повиши енергийните нива на организма ви и ще ви помогне да избегнете чувството на умора през деня. Резултатите от проучване сред мъже спортисти, проведено през 2012 г., показват, че тези, които пият спортни напитки на всеки 15 минути, се представят по-зле при колоездене на дълги разстояния от онези, които ядат банани и пият вода. Следователно съществува пряка връзка между бананите и повишаването на енергийните нива в организма, което се отразява на спортните постижения.

Имат високо съдържание на калий

Бананите са известни с високото си съдържание на калий. Но знаете ли, че калият укрепва сърцето? Това е така и затова един банан на ден може да ви помогне да поддържате сърцето си здраво. Повечето хора не приемат достатъчно калий в храната си, което има отрицателен ефект върху кръвното налягане и здравето на сърцето. Учените обясняват, че богатата на калий диета намалява риска от сърдечни заболявания с 27%. Затова е време да включите банана в ежедневното си хранене.

Подобряване на зрението

Не, не става дума за моркови. Според Националния институт по здравеопазване бананите съдържат витамин А, който предпазва очите, поддържа нормалното зрение и го подобрява през нощта. Така че можете да намалите количеството на морковите, които водят до оранжев оттенък на кожата ви. Достатъчно е да хапвате по един банан на ден, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама