ЕС послуша Петков: Ще има споделен фонд за украинските бежанци

17:20, 11 мар 22 / Политика 25 2205 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България пое лидерството в дискусията за европейската подкрепа за бежанците от Украйна, предлагайки създаването на общ споделен фонд, заяви министър-председателят Кирил Петков след края на неформалния Европейски съвет във Версай. 

Премиерът Петков подчерта огромното одобрение, което е получило българското предложение за европейска солидарност, от страна на лидерите в рамките на Съвета. Положителна е оценката и на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Комисията предстои да предложи различни варианти как да бъдат покрити разходите, които сега страните сами плащат, съобщиха от правителствената информационна служба.  „Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските програми, това няма да е някакъв нов заем. За начало говорихме за около 10 млрд. евро“, отбеляза Петков, цитиран от БНТ. 

Министър-председателят посочи българския модел като възможна основа за изработването на цялостната европейска политика по темата. 

Припомняме, че според сегашния български модел, украинските бежанци у нас ще имат право на помощ в размер на до 40 лв. на ден за срок от 3 месеца. Парите обаче ще отидат само за онези, които се регистрират за т.нар. „временна закрила“ в България в срок до 31 март. Статутът ще даде възможност на хората да получат право на социална или медицинска помощ. А финансовата подкрепа няма да е за самите бежанци, а ще бъдат платени на места за настаняване, които ги подслоняват.

За едни 40 лева солидарност…

По отношение на икономическата ситуация, премиерът Кирил Петков отбеляза, че наред с покачването на цените на петрола и газа, намалява растежът. При това положение е от съществено значение европейските правителства да стимулират икономиките си, така че да има по-инвестираща фискална политика. Нашият бюджет покрива точно тези рамки – имаме бюджетен дефицит, но той е инвестиционен – в подкрепа на българската икономика“, отбеляза премиерът. Министър-председателят изтъкна, че скоро предстои редовно заседание на Европейския съвет, който допълнително ще се занимае с темата и европейските страни ще дадат своите предложения по тези проблеми. „Тези кризи могат да се борят, когато работим заедно в синхрон“, заяви Кирил Петков.

ЕС не даде дата на Украйна

Вчера премиерът посочи, че България активно работи както за приключването на изграждането на гръцката газовата връзка, така и се фокусира върху инвестиции в алтернативни източници на енергия като геотермалната и соларни батерии. С всички тези действия страната ни ще постигне целта за енергийна независимост, каза той. Петков също така отбеляза: „Мястото на Украйна със сигурност е в Европейския съюз, въпросът е кога ще се присъедини към европейското семейство“.

От Версай Кирил Петков заминава за Анталия, където ще се срещне с турския президент Ердоган. „Аз вече имах възможност да се срещна с всичките ни съседки, освен с Турция. Искам това да бъде една първоначална среща с Турция, да имаме директния контакт, за да мислим и за общи неща заедно. Както знаете, част от газа, който искаме да купуваме, азерският газ, минава през Турция“, обясни Петков.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама