Осъдиха Марешки на 4 години затвор

10:36, 11 мар 22 / Политика 25 3418 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Варненският апелативен съд осъди на 4 години затвор бившия депутат и лидер на „Воля“ Веселин Марешки по обвинението му в изнудване, потвърдиха от съда.

Той получи същото наказание и през септември 2020 г., но впоследствие Върховният касационен съд отмени присъдата му и върна делото за повторно разглеждане на втора инстанция заради съществени процесуални нарушения.

Върховният съд отмени присъдата на Марешки

Обвинената като негова съучастничка Красимира Колева също е осъдена на наказанието, което получи през 2020 г. - 3 години и половина затвор. Прокуратурата твърди, че Колева е претендирала да получава наем за имот на ул. „Студентска“ във Варна, който собственикът на пицария Асен Миланов плащал на бившия ѝ мъж Тони Димитров.

Според обвинителния акт по делото Марешки се намесва в този сюжет, след като Колева го моли за помощ с идеята чрез бъдещите приходи от наема да изчисти свой стар заем към местния бизнесмен и политик. Двамата са осъдени, че са изнудвали Миланов да им плаща по 10 000 лв. месечно.

Съдът: Марешки с водеща роля в схема за изнудване

След намесата на Марешки, който на свой ред претендира за собственост на земята пред заведението, се стига до унищожаване на част от имуществото на въпросната пицария.

Лидерът на „Воля“ дори влиза във физически конфликт с бившия общински съветник и настоящ депутат и лидер на „Възраждане“ Костадин Костадинов, към когото за помощ се обърнал собственикът на заведението Асен Миланов. Марешки имаше обвинение и за удар в лицето на Костадинов, но то отпадна заради изтекла давност, припомня „Свободна Европа“. 

Освен ефективните си присъди, Марешки и Колева получиха и глоби от съответно 8000 и 6000 лв. Двамата ще трябва да платят солидарно на пострадалия Миланов обезщетение от 30 000 лв. за претърпени неимуществени щети.

Решението на Варненския апелативен съд не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВКС. От това производство бяха отделени материали за престъпна група, но в края на миналата година стана ясно, че това разследване е било прекратено от Специализираната прокуратура в София.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:34, 11 мар 22

Мисли че като е руски зет и може даси прави всичко.Над закона няма никой каза гн Премиера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама