Падна и бутафорният сертификат за депутатите

14:02, 11 мар 22 / Политика 25 2724 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

По-малко от два месеца, след като депутатите въведоха зеления сертификат при влизане в Народното събрание, днес те единодушно отмениха изискването. Решението влиза в сила 14 март. 

Отпада зеленият сертификат за обществените места

Мярката обаче така или иначе бе бутафорна, защото депутатите нямаше как да бъдат задължени да показват COVID сертификат поради това, че липсва санкционен механизъм срещу неспазването на това изискване. Още с въвеждането му много депутати от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ се обявиха против. Те изтъкнаха като причина, че Народното събрание не е обществено място и по Конституция достъпът им до там, като тяхно работно място, не може да бъде спрян. Така показването на сертификат на входа на институцията стана на добра воля. А изискването важеше единствено за служителите и журналистите. 

След два месеца подготовка: В Министерски съвет вече само със зелен сертификат

Припомняме, че решението беше гласувано на 7 януари. Тогава то беше прието със 153 гласа „за“ и 4 „въздържали се“, от които 63 от „Продължаваме промяната“, 34 от ГЕРБ-СДС, 21 от ДПС, 23 от БСП, 16 от „Демократична България“. „Има такъв народ“ и „Възраждане“ не гласуваха.

В началото на февруари „Възраждане“ събраха необходимите 48 подписа за внасяне на конституционна жалба срещу решението на НС в сградата да се влиза със зелен сертификат и я внесоха в Конституционния съд.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама