Митрофанова: София налива масло в огъня

14:43, 11 мар 22 25 2174 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Затварянето на въздушното пространство на България за руски самолети и поредния случай на изгонване на руски дипломати под измислен претекст несъмнено ще се отразят негативно на двустранните ни отношения. Това каза руският посланик у нас Елеонора Митрофанова на видеобрифинг, излъчван на Facebook страницата на посолството на Русия.

Заради внушения в медии и спиране разпространението на руски канали, Митрофанова ще информира всяка седмица на брифинг по актуалните въпроси от международния дневен ред и двустранните отношения с България.

Припомняйки обявяването от МВнР на двама сътрудници на посолството на Русия за персона нон грата, Митрофанова заяви, че това действие не може да се разглежда по друг начин освен като стремеж на официална София да „налее малко масло в огъня” в разпалваната от Запада антируска истерия.

Петков размаха пръст на Митрофанова, тя се извини

Тези действия няма да останат без отговор“, прочита посланикът и припомня, че на 5 март Русия обяви България за неприятелска държава. „Не налагаме още ембарго за доставките на газ по „Северен поток” 1, но европейските политици активно ни подтикват към това“, посочи посланик Митрофанова.

Тя каза, че заявленията за отказ от руски нефт и нефтопродукти будят недоумение, след като цените днес са се покачили на над 130 долара за барел. „Освен това всички знаят, че доставките на нефт и нефтопродукти от Русия днес са най-конкурентноспособни за европейския пазар. Отказът от руски нефт ще доведе до тежки последици за световния и най-вече за европейския пазар. При това не е възможно бързо да се замени обемът на руски нефт за европейския пазар, това ще отнеме повече от една година“, каза още посланикът на Русия.

Митрофанова подчерта, че Руската федерация не планира да окупира територията на Украйна. „Русия взема всички възможни мерки, за да запази живота и сигурността на мирните жители. Ударите се нанасят само по военни обекти“, посочи тя. От началото на военната операция по думите ѝ са унищожени 2911 обекта на украинската военна инфраструктура, включително 141 зенитни ракетни комплекса, 89 бойни самолета и 57 хеликоптера, близо хиляда танка и други бронирани машини. 90% от военните летища са ликвидирани.

Украинските националисти пречат на хуманитарните коридори и използват мирни граждани като жив щит“, заяви посланик Митрофанова във видео изявлението, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 22:17, 11 мар 22

Какво масло вие живи сте изгорели.Смазаха ви.

2 Георги 11:02, 12 мар 22

Русия се върна 30 години назад заради побърканите си военни амбиции. За какво масло говорите? Вие се самозапалихте. И всички придворни лакеи (като вас), които виждаде реалността, но безочливо продължавате да четете написаната ви на листче пропаганда, вие сте не по-малко виновни. Засрамете се, смирете се и се извинете на целия свят, вместо да наглеете така грозно. Загубихте. Поне го приемете с достойнство и направете най-доброто за руския народ. Разкарайте се.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама