За първи път от 150 години: „Маслинови дървета“ от Ван Гог на едно място

18:30, 13 мар 22 / Култура 25 1863 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Всички 15 картини „Маслинови дървета“ от Ван Гог ще бъдат изложени на едно място за първи път от 150 години в музея на художника в Амстердам, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

„Това е уникално - каза директорът на музея Емили Горденкер. „Тези прекрасни картини показват любовта на Ван Гог към природата и вярата му, че изкуството носи утеха“.

Самият художник гледа на тези картини като на едни от най-добрите и най-значимите от времето си в Южна Франция. Ван Гог (1853-90 г.) рисува маслинови дървета и горички, докато е в психиатрична болница в Сен-Реми-дьо-Прованс през 1889 г. Той страда от депресия и вероятно от тежка психоза. 

През това трудно за него време намира утеха в природата“, каза кураторът Нинке Бакер. „Маслиновите дървета са за него също символ на издръжливост“.

Около болницата има много маслинови дървета. Художникът е омаян от дънерите им, цветовете им и ефекта от слънчевата светлина върху синьо-сивите листа.

„Маслиновите дървета са много характерни и винаги се старая да ги докосвам“, пише Ван Гог на брат си Тео. 

Ван Гог рисува дърветата от различни перспективи, по различно време от деня и годината. Някои картини са създадени в ателие, други - на полето. Той експериментира с цветове, форми, техники.  Картините с маслинови дървета първо стават собственост на Тео след смъртта на Ван Гог. Днес те са в 11 колекции, предимно в Европа и САЩ. Според музея те много рядко се заемат, някои никога досега. 

Изложбата в Амстердам започва на 11 март и ще продължи до 12 юни. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама